Cei mai multi dintre noi suntem, fara sa ne dam seama, dependenti unor obiceiuri pe care nici nu stim cum le-am deprins de-a lungul timpului.De exemplu, ne facem, de regula, cumparaturile uzuale la acelasi magazin, cu mici (si rare) exceptii pregatim cam aceleasi feluri de mancare si incercam (mai mult sau mai putin constient) sa pastram acelasi stil de viata cu care suntem familiarizati.In principiu, nu este deloc un lucru rau; chiar daca rutina nu este intotdeauna benefica, isi are partile ei bune si una dintre acestea este ca ne induce un sentiment de siguranta, pe care ne straduim sa il pastram.Ce te faci insa in privinta obiceiurilor alimentare? Nu intotdeauna le adoptam pe cele mai corecte si, cu cat trece timpul, cu atat ne vine mai greu sa ne dezobisnuim. Aceasta, chiar daca realizam ca nu este bine ce facem, dar ne vine greu sa renuntam la ceva ce face parte din modul nostru de viata.De altfel, este unul dintre motivele pentru care multe dintre noi nu reusim sa ne mobilizam pentru a incepe sa tinem o dieta, sau o abandonam pe parcurs, sau la scurta vreme dupa incheierea acesteia constatam ca am “recuperat” kilogramele pierdute, daca nu chiar ceva in plus.
Modul în care intelegem alimentaţia şi alegerile pe care le facem zi de zi au un impact semnificativ asupra sănătăţii şi stării noastre de bine.
Pentru a putea vedea efecte vizibile, oamenii trebuie să înţeleagă că alimentaţia corectă şi sănătoasă nu trebuie să fie ocazională, ci trebuie să fie constantă si integrata într-un stil de viaţă care va asigura starea generală de sănătate şi longevitatea.Nici un aliment nu poate aduce, singur, toate principiile nutritive de care are nevoie organismul, ci doar o alimentaţie variată, moderată şi echilibrată.
Baza alimentaţiei fiecarei persoane ar trebui să fie alcătuită din alimente de origine vegetală.Legumele reprezintă cu adevărat hrană sănătoasă. Şi fructele asemenea, însă ele ar trebui privite mai curând ca o completare a alimentaţiei, mai ales atunci când există probleme cu greutatea corporală. Motivul este cantitatea mai mare de zaharuri pe care acestea le conţin şi o valoare calorică mai crescută.
Pentru a reusi sa ne mentinem starea de sanatate ar fi indicat sa consumam zilnic o cantitate minima de fructe si legume si anume 5 porţii (o porţie este considerată a avea în jur de 80 de grame). Din categoria alimentelor de origine animală nu ar trebui să ne lipsească lactatele, sursă valoroasă de proteine de bună calitate, calciu şi alţi micronutrienţi,ouale, peştele şi, în mai mică măsură, carnea.
Exista cateva reguli pe care ar trebui sa le respectam atunci cand ne hotaram sa pornim la drum pentru a neschimba stilul alimentar si stilul de viata, spre unul cat mai sanatos:
0 Comments