In ultima vreme, sucul de grapefruit a devenit un aliment extrem de controversat. Se vehiculeaza ca acest fruct citric are proprietatea de a reduce nivelul de colesterol „rau”, de a lupta impotriva celulelor canceroase si de a reduce kilogramele in plus. Pe de alta parte, sucul de grepfruit interactioneaza puternic cu anumite medicamente, producand efecte nocive pentru organism.
Beneficii pentru organism:
Pe langa faptul ca este recunoscut pentru gustul deosebit, foarte racoritor, grapefruitul este unul dintre citricele recomandate in mentinerea sanatatii:
1. Scade colesterolul
Persoanele cu un nivel de colesterol foarte mare sau cu un numar de trigliceride ridicat, pot include grapefruitul in regimul alimentar, in special fructul rosu, datorita proprietatilor anticolesterolemice importante. S-au facut si cercetari stiintifice pe aceasta tema din care a reiesit ca 57 de pacienti hiperlipidemici au adaugat in meniul lor zilnic grapefruit atat rosu, cat si alb. Dupa 30 de zile de regim, in urma analizelor de sange facute subiectilor, specialistii au descoperit ca profilul sangvinic s-a modificat pozitiv. In urma consumului de grapefruit, fructul rosu a inregistrat rezultate mai bune fata de fructul alb: diminuarea cu 15,5% a colesterolului fata de 7,6% pentru grapefruitul alb. In cazul trigliceridelor, aceste proportii au fost: 17,2%, respectiv 5,6%.
2. Eficient in cura de slabire
Grapefruitul este considerat un aliment bun pentru slabit, intrucat el este bogat in vitamina C, fibre, fier, carotene si sarac in calorii (42 – 100g). Fibrele alimentare si numerosii acizi organic contribuie la sanatatea tubului digestiv, usurand practice digestia.
Contraindicatii:
– asocierea cu medicamente. Consumul de grapefruit este contraindicat in perioada in care se urmeaza un tratament medicamentos. Sucul de grapefruit modifica absorbtia intestinala a anumitor medicamente, existand riscul de supradozaj. Pana in prezent, doar sucul de grapefruit este cunoscut sa interactioneze puternic cu anumite medicamente. Exista si o explicatie foarte simpla oferita de catre cercetatori: absorbtia intestinala a anumitor medicamente este reglata de o enzima din organism.
Astfel ca, anumite substante prezente in sucul de grepfruit intra in competitie cu aceasta enzima. Efectul? Cresterea absorbtiei intestinale a medicamentelor. Sucul de grapefruit echivaleaza cu producerea unei supradoze de medicament, marind astfel efectele neplacute.
Sucul de grapefruit afecteaza numeroase medicamente, in special cele care se adreseaza urmatoarelor probleme de sanatate:
• Alergie;
• Anxietate, depresie;
• Cancer;
• Disfunctii erectile;
• Afectiuni cardiace (tensiune arterial ridicata);
• Colesterol;
• HIV/SIDA;
• Tulburari de somn;
• Infectii (antibiotice);
• Grefe (imunosupresoarele).
De asemenea, medicii ginecologi sunt de parere ca exista o legatura intre grapefruit si pilulele contraceptive. Specialistii sustin ca efectul anticonceptionalelor este neutralizat de substantele continute de sucul de grapefruit, ceea ce favorizeaza aparitia unei sarcini nedorite.
By CHIOVEANU MARIAN
0 Comments