Trebuie sa ne gandim la o viata sanatoasa! Astfel, in acest post vom vorbi despre ceea mai mare problemă a articulațiilor, si anume, despre artroză. Artroza este degradarea progresiva a cartilajului dintr-o articulatia si afectarea osului de sub acest cartilaj. Artroza apare din pricina exercitiilor neexecutate corect, din stresul pe articulatii, ridicarea inadecvata a greutatilor si a obiectelor, dar si din cauza imbatranirii. Astfel, putem vorbi despre artroze la sold, la genunchi, la incheieturile mainii, a coatelor, la ceafa si la coloana lombara. Oamenii științifici spun, că degradarea totală a cartilajului are loc în jurul vârstelor de 60/75 ani. Această vârstă însă este relativă. Artroza se poate instala mult mai devreme la femei. La fel, artroza apare cu câțiva ani mai devreme la persoanele obeze, deoarece este un stres permanent pe articulații. Încă un factor în apariția artrozei reprezintă lipsa de mișcare, concomitentă cu scăderea mobilității articulațiilor. Acest lucru se poate vedea cel mai des la coloana vertebrală, la coate, la șold, la genunchi și la degete. Multbârfita spondiloză este artroza parțială sau completă a coloanei lombare.
Ce se întâmplă mai exact: dispare lichidul sinovial din cartilaj și crește conținutul de apă. Astfel articulația se înmoaie, se subțiază și în ultimul rând se fisurează. Ceea mai gravă problemă este, ca multă vreme artroza nu dă simptome. Mulți neglijează durerile articulare dând vina pe vreme, pe reumatism. În schimp, durerile cronice, care apar des și în repetate rânduri la anumite articulații sunt principalele semne de artroză. Durerea este accentuată în timpul unui efort, și se diminuează în starea de repaus. De exemplu, durerea din pricina spondilozei cervicale se manifestă prin amețeală, tulburări de vedere, dureri de cap, mers dificil.
Ce este de făcut? Artroza netratată poate cauza dureri permanente, pot diminua libertatea de mișcare, și din păcate se ajunge de foarte multe ori la medic. Primul lucru care trebuie făcut când apare artroza, este să se ceară sfatul medicului, care va ști în ce stadiu se află pacientul. De cele mai multe ori, artroza se combate cu mișcare. Chiar dacă la început vor apărea neplăceri și dificultăți în executarea exercițiilor, este foarte important să facem exerciții care țintesc punctul slab al articulației. Însă, exercițiile și ramura sportivă trebuiesc alese cu mare băgare de seamă, ca să amelioreze și nu să amplifice problema.
Specialiștii recomandă sporturi cum ar fi înotul, deoarece apa ridică 80% din greutatea corpului. Din păcate însă, nu toți știm să înotăm, și nu toți avem timp suficient pentru acest lucru. Nu e nicio problemă, mai este o soluție. Una mult mai eficientă, și de scurtă durată: antrenamentele cu electrostimulare activă. Body Time este recomandat de foarte mulți specialiști în domeniul kinoterapiei și a biomecanicii. În doar douăzeci de minute vă antrenați întregul corp, cu siguranța că nu faceți mișcări dăunătoare articulațiilor, deoarece lucrați cu propriul corp, fără să ridicați greutăți. Aveți grijă de dumneavoastră, și faceți mișcare nu pentru aspectul fizic, ci pentru sănătatea dumneavoastră!
0 Comments