Tipul somatic endomorf este tipul “solid” sau “gras”. Se refera la cei predominanti ai acestor caracteristici, nu la persoanele sedentare din alte tipuri somatice(ectomorf, mezomorf) care s-au ingrasat din cauza lipsei de miscare si supraalimentatiei.
Endomorful este recunoscut dupa cateva elemente principale: fizic masiv, oase groase, umeri si bazin lati, strat mare de tesut adipos, masa musculara mare, de obicei in partea inferioara a corpului, un apetit mare. Pentru tipul acesta de oameni, este mai usor sa se ingrase si sa acumuleze grasime, dar si masa musculara. Castigurile de masa musculara sunt insa acoperite de stratul de tesut adipos. Acestia pierd greu masa musculara si grasimea, chiar in timpul unor regimuri stricte.
Din cauza structurii osoase foarte mari, de obicei endomorfii au si o forta deosebita, insa avand un metabolism mai incet si dand jos mult mai greu grasimea, castigurile musculare(destul de usoare) nu sunt prea vizibile. In comparatie cu ectomorful, endomorful trebuie sa-si concentreze eforturile mai mult pe maximizarea pierderilor de grasime, controlul apetitului si o activitate fizica destul de mare pentru a arde caloriile in exces.
Endomorfii sunt predispusi la boli de metabolism(diabet), boli cardiovasculare si afectiuni ale articulatiilor membrelor inferioare(in special genunchi), in partea a doua a vietii.
Dieta acestuia trebuie controlata atent, pentru ca asimileaza si depune foarte usor excesul caloric. Se recomanda alimente cu volum mare si cu o valoare calorica redusa, in special legume. Sunt de evitat sursele de carbohidrati cum ar fi produsele de panificatie, cerealele, cartofii, orezul. Dar si aportul de grasimi saturate trebuie sa fie redus.
0 Comments