Cand vorbim despre o nutritie echilibrata, vorbim despre sanatatea organismului. Inainte de toate, trebuie sa stii notiunile de baza ale unei nutritii sanatoase in drumul tau spre un stil de viata sanatos.
Pe langa faptul ca trebuie sa faci sport, se stie ca 70 % conteaza alimentatia.
Iti vom prezenta notiunile de baza ale unei nutritii echilibrate, dupa care trebuie sa te ghidezi in alcatuirea dietei proprii.
Fibrele alimentare sunt foarte importante si le putem gasi in faina integrala de grau, nuci si numeroase legume. Ajuta la echilibrarea sistemului digestiv, reduc riscul bolilor de inima si ale diabetului, reduc riscul aparitiei cancerului de colon.
Proteinele sunt extrem de benefice deoarece ajuta la formarea unor noi celule, dezvolta si repara tesuturi, ajuta la crearea anticorpilor de care sistemul tau imunitar are nevoie pentru a lupta impotriva bolilor. Acestea dintre care 11 non-esentiale sunt create de catre organism si 9 esentiale, care trebuie luate din mancare. Principale surse de proteine sunt: carnea de pasare, pestele, ouale, laptele detin proteine complete, in timp ce legumele, fructele, nucile, cerealele si semintele sunt surse incomplete.
Carbohidratii au un rol complex in dieta ta, deoarece reprezinta sursa de care organismul tau are nevoie pentru a functiona cum trebuie. Ei hranesc muschiul si au rolul de a oferi necesarul de nutrienti pentru bacteriile prietenoase din tractul intestinal care ajuta la digestie, asista organismul la absortia de calciu si ajuta la reglarea presiunii sangelui si a colesterolului scazut.
Nu consuma o cantitate mai mare decat poate duce organismul tau caci acesta o va stoca sub forma de grasime. Carbohidratii se gasesc sub forma de zahar, fibre si amidon.
Grasimile se gasesc in doua forme: saturate segasim in multe alimente precum unt, inghetata, ulei de nuca de cocos, unt de cacao, ulei de palmier.
Grasimile nesaturate Grasimile nesaturate contin acizi grasi faimosi (omega 3 si omega 6) care pot fi luati doar din mancare, in special din uleiul de peste. Sursele principale de grasimi nesaturate sunt uleiul de peste (somon, ton, macrou), avocado, nuci, seminte, ulei de masline, ulei de floarea soarelui si ulei de canola.
Grasimile care se gasesc in alimentele procesate, margarina si produsele de fast-food sunt foarte periculoase deoarece cresc nivelul colesterolului si al trigliceridei.
Te sfatuim sa citesti cu atentie etichetele produselor pe care le consumi si sa incerci sa consumi cat mai multe alimente proaspete, evitandu-le pe cele procesate. Cheia succesului este moderatia si o dieta echilibrata, fara excese si fara infometare!
Joel
I began working out when I was 16 years old. I had no idea what I was doing when I first walked into a gym. I would only stay consistent for a few months at a time. As I got older I gained some experience and began to form basic technique while performing strength...
0 Comments