Rolul proteinelor in alimentatia zilnica

by Apr 1, 2013Uncategorized0 comments

Proteinele au fost denumite asa de catre Mulder, in anul 1838. Aceasta denumire provine din limba greaca si inseamna a fi pe primul loc. Dr. Liebig, un faimos chimist german din secolul al IX lea, a crezut ca, deoarece muschii sunt alcatuiti in principal din proteine, acestea trebuie sa fie hrana muschilor. El a emis o teza care influienteaza si acum gandirea populara, si anume ca forta si energia musculara depinde de cantitatea de proteina consumata. El recomanda o alimentatie foarte bogata in proteine, aproximativ 120g pe zi.

Ce sunt proteinele si la ce ajuta ele? Proteinele sunt molecule mari, alcatuite din aminoacizi. In organism, exista 22 de aminoacizi din a caror combinatie rezulta o varietate infinita de proteine. Dintre acestia, 9 aminoacizi nu pot fi sintetizati de organism, fiind produsi doar de plante. Ei se numesc aminoacizi esentiali si trebuie sa se gaseasca in mod obligatoriu in dieta. Proteina consumata nu poate fi absorbita in sange ca atare, de aceea este desfacuta de acizi si enzimele digestive in aminoacizi componenti, si doar ei sunt absorbiti in sange.

Care este rolul proteinelor in organism? Proteinele au in principal un rol structural, adica sunt un fel de caramizi folosite in constructia celulei, a tesuturilor si a organelor. Proteinele sunt folosite si in sinteza anticorpilor si a enzimelor, intra in alcatuirea unor hormoni sintetizati, de exemplu, in hipofiza sau in pancreas, au un rol in transportul diferitelor minerale, vitamine sau alte substante in sange.

De cata proteina avem nevoie? Dupa varii studii efectuate, Guvernul Statelor Unite a recomandat nu mai mult de 56g de proteina pe zi pentru barbati si 44g pe zi pentru femei. Proteinele de origine vegetala pot fi folosite la fel de bine de catre organism. Dieta ovo lacto vegetariana are din abundenta proteine, iar pentru vegetarienii totali, combinatii de cereale cu leguminoase, nuci, legume si fructe furnizeaza o cantitate suficienta de proteine.

Cercetarile medicale au demonstrat clar faptul ca ratia zilnica de proteine necesara este foarte mica si poate fi obtinuta cu usurinta dintr-o alimentatie simpla si obisnuita. Forta musculara nu depinde de cantitatea de proteine ingerata, pentru ca nu proteinele sunt combustibilul pentru muschi, ci glucoza si grasimile. De asemenea, proteinele de origine animala aduc probleme serioase si scad longevitatea.

Efectul consumului excesiv de proteine. Un regim prea bogat in proteine scade durata vietii si stimuleaza dezvoltarea si maturizarea sexuala precoce, afecteaza functia rinichiului, creste riscul de osteoporoza prin accelerarea eliminarii de calciu, creste necesarul de vitamina B12, creste riscul de litiaza renala, creste colesterolul sangvin, afecteaza cresterea copiilor si favorizeaza pierderea zincului din organism.

Pentru adoptarea unui stil de viata sanatos este importanta o dieta echilibrata, care sa includa consumul de proteine, sportul si o hidratare optima. Trainerii nostri va asteapta zilnic cu informatii suplimentare la sediul Body Time Constanta.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Future of Fitness, Best Fitness System in the world!

Health & Fitness For EVERYONE!

We are here to make people healthier and better striving for success worldwide! 

Learn What It Takes to Climb the Ladder … Step by Step Better!

Norbert Simonis

CEO & Founder, BODY TIME

BODY TIME X: Software pentru Afaceri All-in-One

BODY TIME X: Software pentru Afaceri All-in-One

Introducerea BODY TIME X: Sistemul Ultimate CRM și de Marketing pentru Creșterea și Scalarea Afacerii În peisajul digital rapid de astăzi, este crucial pentru afaceri să aibă un sistem comprehensiv CRM (Customer Relationship Management) și de marketing pentru a crește...

Join Now

Îndeplinește-ți obiectivele cu doar 20 de minute pe săptămână

Pachete flexibile de abonamente, potrivite pentru fiecare persoană în parte în scopul realizării obiectivelor de fitness    Alegeti Locatia Dorita

    FITNESS IN 20 DE MINUTE PE SAPTAMANA.

    Indiferent de orasul in care decizi sa te antrenezi primesti propriul antrenor personal, plan alimentar gratuit, evaluare corporala, echipament complet! Dureaza 20 de minute, timp in care poti arde pana la 700 de calorii! Slabesti intre 1 si 5 kg pe saptamana si iti tonifici musculatura rapid. Rezerva o sedinta de proba si antrenorii nostri te vor contacta in scurt timp pentru detalii suplimentare. Tranforma vara in una activa si fii in forma!

    INSCRIE-TE ACUM