Generalități:
Regimul alimentar este parte integrată a tratamentului de cancer si trebuie sa fie hipercaloric pentru a preîntămpina scădere ponderală a corpului și pentru a menține volumul masei musculare care are tendință de scădere, mai ales inaintea procedurilor redio si chimioterapiei. Alimentația va fi bogată în vitamine și minerale, ținând cont că 75-80 % din alimente trebuie sa fie alcaline și nu acide pentru a ajuta organismul în fortificarea sistemului imunitar, care este profund afectat. O alimentație acidă ar contribuii la sălbirea imunității atacând organismul.
Cancerul și tratamentul prin radioterapie si citostatice provoacă scăderea apetitului determinând tulburări metabolice care nu permit asimilarea normală și optimă a nutrienților de aceea trebuie luat în considerare și actionat în această direcție având mereu sub control alimentația având grijă să fie suficienta calitativ cât și cantitativ. Vor fi incluse alimente energizante pentru a susține valoarea energetică zilnică adaptată după tipul de activitate și solicitare fizică și psihică. Suplimentele alimentare au un rol important asigurând diversitatea și necesarul de nutrienți de care are nevoie corpul, fiind reprezentate de complexurile de multivitamine si multiminerale.
În profilaxia cancerului alimentația va fi bazată pe legume și fructe alcaline și proteice, se vor evita infometarea ( interval orar prea mare intre mese ), grasimile animale, hidratarea trebuie sa fie corespunzatoare folosind ceaiuri, fresh-uri, si in principal apă plată ( nu de la robinet ).
Oxigenarea celulară are un rol esențial în păstrarea sănătății având în vedere faptul că celula canceroasă se dezvoltă în țesuturile acide si lipsite de oxigen O celulă lipsită de oxigen creează un mediu propice dezvoltării cancerului.
Indicații pentru asigurarea compatibilității alimentare şi a evita aciditatea:
- Fructele se mănâncă înainte de masă cu cel puţin 30 de minute sau constituie o masă separată.
- Dulciurile nu se manâncă după mâncare.
- Laptele este un aliment complex şi greu de digerat. Trebuie băut cald şi eventual condimentat. Este bine să nu fie combinat cu nici un alt aliment.
- Nu se bea apă rece la masă sau după masă, ci doar apă fierbinte
- Alimentele alcaline se vor constituii o proporție de 75-80%.
- Alimentele acide vor constitui maxim 25-20%.
Nutrienți si sursele acestora:
Proteinele
Avem nevoie de proteine pentru ca organismul să poată regenera tesututile și pentru a păstra sistemul imunitar sănătos. Atunci cănd organismul nu deține destule protein va reduce masa musculară hrănindu-se din aceasta pentru a compensa deficitul proteic. Deficitul proteic va conduce la o perioadă mai lungă și mai grea de recuperare scăzând rezistența la îmbolnăvire și infecții.
Surse sanatoase de proteine:
- pestele
- oua
- carne de pasare de curte
- carne rosie macră
- spanacul
- brocoliul
- Fasolea
- Orezul integral
- Ciupercile
- Germenii
- Spirulina
- Semințe de chia
- Frunzele verzi
- Fructul goji
2.Carbohidrații
Acestia pot fi simpli și complecși sau fibre alimentare, unde carbohidrații complecși (polizaharide și glicogen) furnizează energie pe termen lung , treptat și constant spre deosebire ce carbohidrații simpli care reacționează invers. Pe termen lung carbohidrații complecși asigură o sănătate și energie durabilă plus un apetit potrivit necesităților.
Funcțiile acestor nutrienți sunt in primul rând de a furniza energie corpului, în al doilea rând asigură funcționarea optimă a sistemului nervos central ( creierul consumă 5 grame de glucide/ minut ) și asigură activitatea musculară.
Surse de carbohidrați sănătoși:
Orez alb/ brun.
Fulgi de cereale integrale ovaz sau secară.
- Fasole
- Mazăre
- Linte
- Conopida
- Morcovi
- Soia
- Nuci și semințe
- Fructe precum prunele, căpșunile, strugurii, bananele, perele etc.
3.Lipidele
Lipidele sunt substante organice grase, insolubile în apă, dar solubile în majoritatea substanțelor organice și au un rol important în compoziția materiei vii, reprezentând cea mai concentrată sursă de energie. Unul dintre motivele pentru care lipidele (grăsimile) ne plac atât de mult este acela că înmagazinează aromele în mâncare.
Rolul lipidelor:
- Energetic – cel mai eficent nutrient energetic deoarece sunt păstrate de organism în țesutul adipos ca resursă.
- Structural – component în structura celulară (hormone, celule nervoase etc.)
- Substanță de rezervă – Țesut adipos cu rol de resursă.
- Imuno-protector.
- De accelerator metabolic (în calitate decoenzimă).
- Izolatori termici.
- Protecție mecanică.
Surse de lipide sanatoase:
- Carne de peste (fiartă sau la grătar).
- Uleiuri vegetale (seminte de in, seminte de floarea soarelui, seminte de devleac, ulei din sâmburi de migdale,ulei de cocos, susan etc.
0 Comments