Nevoia de a manca dulciuri. De unde vine si cum o gestionam?

by May 21, 2014Uncategorized0 comments

In tot sangele avem doar cateva grame de zahar (glucoza). In tot corpul, cu rezervele la maxim, depozitam abia cateva sute de grame. Caloriile din grasime ne-ar permite sa traim cateva saptamani bune (in cazul unora chiar mai multe luni) fara mancare. Nevoia de dulce vine din dezechilibrul energetic si hormonal indus tocmai de consumul de zahar si carbohidrati in exces. Este un cerc vicios care poate fi intrerupt printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, care sa aduca atat proteinele de calitate cat si grasimile sanatoase de care corpul are nevoie pentru a functiona optim. Pe langa alimentatia gresita, stressul psihic reprezinta un alt factor major in declansarea poftei de dulciuri. Organismul uman poate functiona fara un aport semnificativ de zahar, pe un termen nedefinit. Deci nu ai nevoie de zahar. Deficitele de nutrienti esentiali (vitamine, minerale) pot fi si ele cauza pentru pofta de dulce.

Realitatea este ca suntem programati sau conditionati sa ne placa alimentele cu gust dulce, sa le preferam si sa le asociem cu ideea de relaxare, placere, recompensa, iar asta ni se trage partial de la faptul ca suntem mamifere, in consecinta primul nostru aliment este laptele matern care contine lactoza, deci un zahar si partial faptului ca cele mai importante surse de energie sunt plantele, care de asemenea contin o multime de carbohidrati. In plus, omul a constatat ca alimentele dulci sunt de obicei neotravitoare. Toate acestea ne-au modificat suficient de mult comportamentul alimentar de-a lungul zecilor de mii de ani de evolutie incat acum omul modern pare sa fie dependent de gustul dulce.

N-ar trebui sa uitam si faptul ca de cateva sute de ani oamenii au invatat cum sa obtina zahar, iar in ultimii cativa zeci de ani (30-40), zaharul si zaharurile sub diverse forme a inceput sa fie adaugate cu buna-stiinta in cantitati exagerate (de exemplu, sub forma de HFCS, care se gaseste in zeci de mii de produse alimentare de larg consum). De ce? E foarte simplu – pentru ca ne place sa simtim gustul dulce si daca il simtim, creierul nostru va invata rapid ca acel produs este “bun”, asa ca il vom prefera atunci cand ne facem cumparaturile.

Asadar, “pofta de dulce” este normala pana la un anumit punct, explicabila pana la altul si distructiva atunci cand ne domina viata.

Obezitatea şi diabetul zaharat sunt doar două dintre neplăcerile pe care ni le dă pofta permanentă de dulce. Prin urmare, pentru a evita îmbolnăvirea, fă-ţi un set de analize medicale.

Acestea îţi vor arăta nivelul cromului şi al magneziului din organism. Principalul rol al cromului este de a regla metabolismul glucidic şi lipidic. În plus, cromul menţine stabil nivelul zahărului în sânge, printr-o corectă utilizare a insulinei.

Alimentele conţin puţin crom

body-time-nevoia-de-dulce

Din alimentele pe care ele consumăm zilnic luăm aproximativ 30 de    micrograme de crom, deoarece, în timpul procesării termice, acest mineral se evaporă. Însă necesarul zilnic de crom trebuie să fie de aproximativ 60 de micrograme. În caz contrar, metabolizarea zahărului din sânge este îngreunată şi astfel se dezvoltă rezistenţă la insulină.

Din această cauză, se produce o acumulare masivă de grăsime în ţesuturi şi, prin urmare, apare grăsimea de pe abdomen.

De asemenea, nivelul colesterolului creşte, iar, în timp, apar plăcile de aterom (depunere de grăsime pe vasele de sânge).

Cele mai bune surse de crom sunt legumele (broccoli, cartofi, fasole verde), ficatul, cerealele integrale, ciupercile, fructele de mare şi gălbenuşul de ou. Carenţa de crom poate fi înlăturată cu ajutorul suplimentelor alimentare care conţin acest mineral.

Renunţă brusc la dulciuri

Cel mai bun remediu pentru a scăpa de pofta de dulciuri este excluderea bruscă din dietă a oricărui produs care conţine zahăr, spun specialiştii. Mai exact, încearcă timp de câteva săptămâni să nu pui nimic dulce în gură.

Doar în acest mod poţi regla nivelul glucozei din sânge şi nu vei mai simţi nevoia să mănânci ceva dulce la fiecare pas.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Future of Fitness, Best Fitness System in the world!

Health & Fitness For EVERYONE!

We are here to make people healthier and better striving for success worldwide! 

Learn What It Takes to Climb the Ladder … Step by Step Better!

Norbert Simonis

CEO & Founder, BODY TIME

Joel

Joel

I began working out when I was 16 years old. I had no idea what I was doing when I first walked into a gym. I would only stay consistent for a few months at a time. As I got older I gained some experience and began to form basic technique while performing strength...

Eva

Eva

I’m so grateful to have found Body Time! It has changed me both physically and mentally and this is now a lifestyle change that I’ll adopt forever. I reached my goal weight after one 12 week challenge and truly enjoyed all my meals. I’ve always struggled with being...

FRANCIZA BODY TIME

FRANCIZA BODY TIME

Eşti obosit să lucrezi pentru altcineva? Supărat pe faptul că lucrurile nu avansează în direcția care ți-ai dorit? Eşti îngrijorat că domeniul în care lucrezi este un pericol şi nu ai un viitor sigur? Nu ai curajul necesar pentru a-ți întemeia propria afacere? Uită de...

Join Now

Îndeplinește-ți obiectivele cu doar 20 de minute pe săptămână

Pachete flexibile de abonamente, potrivite pentru fiecare persoană în parte în scopul realizării obiectivelor de fitness



    Alegeti Locatia Dorita

    FITNESS IN 20 DE MINUTE PE SAPTAMANA.

    Indiferent de orasul in care decizi sa te antrenezi primesti propriul antrenor personal, plan alimentar gratuit, evaluare corporala, echipament complet! Dureaza 20 de minute, timp in care poti arde pana la 700 de calorii! Slabesti intre 1 si 5 kg pe saptamana si iti tonifici musculatura rapid. Rezerva o sedinta de proba si antrenorii nostri te vor contacta in scurt timp pentru detalii suplimentare. Tranforma vara in una activa si fii in forma!

    INSCRIE-TE ACUM