In tot sangele avem doar cateva grame de zahar (glucoza). In tot corpul, cu rezervele la maxim, depozitam abia cateva sute de grame. Caloriile din grasime ne-ar permite sa traim cateva saptamani bune (in cazul unora chiar mai multe luni) fara mancare. Nevoia de dulce vine din dezechilibrul energetic si hormonal indus tocmai de consumul de zahar si carbohidrati in exces. Este un cerc vicios care poate fi intrerupt printr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, care sa aduca atat proteinele de calitate cat si grasimile sanatoase de care corpul are nevoie pentru a functiona optim. Pe langa alimentatia gresita, stressul psihic reprezinta un alt factor major in declansarea poftei de dulciuri. Organismul uman poate functiona fara un aport semnificativ de zahar, pe un termen nedefinit. Deci nu ai nevoie de zahar. Deficitele de nutrienti esentiali (vitamine, minerale) pot fi si ele cauza pentru pofta de dulce.
Realitatea este ca suntem programati sau conditionati sa ne placa alimentele cu gust dulce, sa le preferam si sa le asociem cu ideea de relaxare, placere, recompensa, iar asta ni se trage partial de la faptul ca suntem mamifere, in consecinta primul nostru aliment este laptele matern care contine lactoza, deci un zahar si partial faptului ca cele mai importante surse de energie sunt plantele, care de asemenea contin o multime de carbohidrati. In plus, omul a constatat ca alimentele dulci sunt de obicei neotravitoare. Toate acestea ne-au modificat suficient de mult comportamentul alimentar de-a lungul zecilor de mii de ani de evolutie incat acum omul modern pare sa fie dependent de gustul dulce.
N-ar trebui sa uitam si faptul ca de cateva sute de ani oamenii au invatat cum sa obtina zahar, iar in ultimii cativa zeci de ani (30-40), zaharul si zaharurile sub diverse forme a inceput sa fie adaugate cu buna-stiinta in cantitati exagerate (de exemplu, sub forma de HFCS, care se gaseste in zeci de mii de produse alimentare de larg consum). De ce? E foarte simplu – pentru ca ne place sa simtim gustul dulce si daca il simtim, creierul nostru va invata rapid ca acel produs este “bun”, asa ca il vom prefera atunci cand ne facem cumparaturile.
Asadar, “pofta de dulce” este normala pana la un anumit punct, explicabila pana la altul si distructiva atunci cand ne domina viata.
Obezitatea şi diabetul zaharat sunt doar două dintre neplăcerile pe care ni le dă pofta permanentă de dulce. Prin urmare, pentru a evita îmbolnăvirea, fă-ţi un set de analize medicale.
Acestea îţi vor arăta nivelul cromului şi al magneziului din organism. Principalul rol al cromului este de a regla metabolismul glucidic şi lipidic. În plus, cromul menţine stabil nivelul zahărului în sânge, printr-o corectă utilizare a insulinei.
Alimentele conţin puţin crom
Din alimentele pe care ele consumăm zilnic luăm aproximativ 30 de micrograme de crom, deoarece, în timpul procesării termice, acest mineral se evaporă. Însă necesarul zilnic de crom trebuie să fie de aproximativ 60 de micrograme. În caz contrar, metabolizarea zahărului din sânge este îngreunată şi astfel se dezvoltă rezistenţă la insulină.
Din această cauză, se produce o acumulare masivă de grăsime în ţesuturi şi, prin urmare, apare grăsimea de pe abdomen.
De asemenea, nivelul colesterolului creşte, iar, în timp, apar plăcile de aterom (depunere de grăsime pe vasele de sânge).
Cele mai bune surse de crom sunt legumele (broccoli, cartofi, fasole verde), ficatul, cerealele integrale, ciupercile, fructele de mare şi gălbenuşul de ou. Carenţa de crom poate fi înlăturată cu ajutorul suplimentelor alimentare care conţin acest mineral.
Renunţă brusc la dulciuri
Cel mai bun remediu pentru a scăpa de pofta de dulciuri este excluderea bruscă din dietă a oricărui produs care conţine zahăr, spun specialiştii. Mai exact, încearcă timp de câteva săptămâni să nu pui nimic dulce în gură.
Doar în acest mod poţi regla nivelul glucozei din sânge şi nu vei mai simţi nevoia să mănânci ceva dulce la fiecare pas.
0 Comments