Trebuie sa intelegem la ce stimuli exeteriori si interiori corpul nostru reactioneaza pozitiv si astfel sa il supunem doar la acestia in intentia de ai asigura un mediu cat mai propice si lipsit de stres facand posibila functionarea optima. In lipsa anumitor stimului randamentul organismului scade facilitand aparitia bolilor.
Anumitit stimuli precum cel tactil si proprioceptiv provoaca anumite schimbari in tesututile moi (musculatura, pielea, sistemul circulator / limfatic, sistemul nervos periferic etc) de natura chimicofizica, ce amelioreaza funtionarea acestora. Acesti stimului fizici pot fi folositi in mod controlat pentru a influenta activitatea unei functii organice, de exemplu unele tehnici de masaj aplicate ritmic si cu o intensitatea crescuta actioneaza contractia musculaturii (contractie involuntara), mareste fluxul sangelui si limfatic la nivel local, mareste temperatura tesutului vizat, grabeste eliminarea toxinelor din muschi si tegument. etc. Tehnicile de presopunctura (metode orientale de masaj terapeutic) in baza unei harti ce schiteaza canale energetice prin care circula energia vitala ( Chi ) in intreag corpul asigurandui buna functionare. Aceste tehnici sunt reprezentate de aplicarea unor presiuni succesive dea lungul canalelor energetice asigurand si ajutand circulatia libera a Chiului.Pe acelasi principiu fiind si acupunctura, tehnica ce intrebuinteaza acele pentru a atinge anumite zone reflexogene din substratul pielii pentru a stimula activitatea anumitor nervi, organe sau functii.
Numeroase studii sau efectuat pe tema atingerii si contactului direct interuman demonstrand ca exista necesitatea contactului, acesta facand posibil transferul de energie rezultand o stare de bine oferita de increderea si siguranta simtita pe moment. Chiar sa observat ca batranii care nu se mai bucura de o imbratisare din cand in cand sunt mai bolnavi si mai deprimati de greutatile varstei comparativ cu cei care au parte de afectivitatea contanctului interuman ( imbratisarea).
Atat timp cat aceste nevoi sunt satisfacute cu moderatie si contientizare exista sansa unei vietii foarte sanatoase atat fizic, psihic cat si emotional, echilibrand si armonizand existenta noastra ca fiinte superioare.
In concluzie: antreneazate cat mai mult, hranestete sanatos, ofera mai des o

By Robert Murariu
0 Comments