Motivatia reprezinta totalitatea motivelor sau mobilurilor (constiente sau nu) care determina pe cineva sa efectueze o anumita actiune sau sa tinda spre anumite scopuri. In cazul sportului cu greutati, scopul spre care tindem este sa fim mai buni (mai puternici, mai sanatosi) si aratam mai bine (pentru noi si pentru cei din jur). Intr-un cuvant, sa ne autodepasim.
Totusi de ce oare ne gasim atatea scuze de fiecare data cand trebuie sa ne mobilizam pentru a fi mai sanatosi? Si mai mult, de ce s-o fi intampland asta in conditiile in care nu numai ca orasele sunt pline de sali de fitness si programe atractive pentru toate gusturile, dar pana si hotelurile si parcurile beneficiaza acum de echipamente de fitness.Sa fie oare lipsa de motivatie? Proasta organizare sau planificare? Lipsa de dorinta? Sau poate ca sunt toate la un loc…
“Vreau sa ma apuc de miscare si vreau sa slabesc dar pur si simplu nu gasesc motivatia!”. De cate ori nu am auzit asta? De cate ori nu auzim asta mai ales la inceput de an? Sau hai ca la inceput de an parca e mai multa motivatie… dupa vreo luna-doua cam piere totusi heirupismul si se naruie imaginea cu noi mai sanatosi si mai in forma. Exista cateva metode pentru a depasi aceste situatii si pentru a stabili un inceput spre aceasta directie.
Iata niste strategii motivationale:
- Fa-ti o poza “inainte”, analizeaza-te si gaseste tot ceea ce nu-ti place la tine si cum ai vrea sa te schimbi
- Poate ai o anumita data pe care o astepti cu nerabdare: o nunta, o zi de nastere, o vacanta… noteaz-o
- Gaseste un prieten care are acelasi scop
- Creeaza o rivalitate amicala
- Fa un contract fictiv cu tine insuti si pune-ti un prieten sa-l parafeze
- Seteaza-ti obiective realiste si un timeline care sa te conduca catre noua ta persoana
- Gaseste un model din lumea sportului de care esti fascinat si urmareste-i activitatea zilni
Creeaza-ti o imagine mintala cu felul in care iti doresti sa arati la finalul intregului proces (desi el va trebui sa continue si dupa atingerea obiectivului initial). Este bine sa iti imaginezi si felul in care te vei simti cu ocazia fiecarei reusite. Pastreaza-ti atentia concentrata asupra rezultatului final si asta va deveni sursa de motivatie sigura. Puterea vizualizarii poate avea un impact extrem de mare.
Nimic nu te poate inspira mai mult in scopul pe care vrei sa il atingi decat oamenii care au atins deja performanta in acel domeniu si povestile lor de succes. Arnold a inceput culturismul intr-un orasel din Austria, in conditii tehnice dificile, si fara un genetic deosebit, iar in cativa ani a ajuns Mr. Olympia, celebru in SUA si chiar guvernator in California. Phil Heath, actualul Mr. Olympia, a jucat baschet pana la 22 de ani, apoi s-a indragostit de sportul cu greutati iar in cativa ani deja castiga trofeele celor mai importante competitii de gen.Toti acesti oameni au povesti extraordinare care iti pot oferi increderea necesara sa continui pe drumul tau si sa iti pastrezi motivatia! Alege-ti un model din acest sport, fie ca este o vedeta fie ca este propriul tau antrenor, important este sa ai catre ce tinde si sa stii ca daca vrei poti ajunge oriunde!
Va trebui sa iti urmaresti progresul din mai multe motive. In primul rand va trebui sa observi daca evolutia este cea corecta si dorita si daca sunt sau nu necesare anumite ajustari ale programului tau. Si nu nu in ultimul rand ai mereu incredere in tine si in ceea ce iti doresti, gandeste mereu pozitiv si elimina orice gand negativ si orice frica! Doar de tine depinde schimbarea, trebuie doar sa-ti doresti! Succes!
0 Comments