Traim intr-o lume foarte haotica, mancam haotic, dormim si muncim haotic. Dar, santatatea, cui o lasam, de ce nu ne intereseaza sa avem grija de noi? Traim in era informatiei transmise si eronat si corect, depinde numai de noi sa selectam ceea ce este bine pentru noi. Important este ca avem de unde sa alegem. Pe toate site-urile citim despre diete, despre cum sa slabim, ne aruncam la prima care ni se pare mai interesanta si nici macar pe aia nu o ducem pana la capat. Apoi ne mai miram de ce ajungem in mainile medicilor, pe care tot noi ii injuram ca nu ne repara. Cel mai potrivit este sa ne documentam foarte bine si sa luam exemple bune de urmat. Astazi vom vorbi despre importanta legumelor. Sanatate curata, dupa parerea mea, si ideal ar fi sa fie proaspete din gradina mamei de la tara sau a bunicii, sau de ce nu din gradina proprie.
Statisticile arata ca organismul nostru, este fundamental lipsit de rezistenta si vitalitate: cei peste 20 ani sunt supraponderali in 32% dintre cazuri, 34% sunt obezi, 22% au artrita, 23% au simptome cronice comune, 11% au diabet zaharat, 12% au boli de inima, iar 8% au o forma de cancer. Și lista poate continua!
Specialistii recomanda ca legumele sa fie consumate zilnic si crude, pentru ca fibrele continute de acestea sunt foarte esentiale pentru organismul uman. Unul dintre beneficii este ca ne regleaza digestia. sunt foarte bogate in nutrientii de care corpul nostru are nevoie: minerale, fitonutrienti, vitamine, clorofila, acestea din urma ne ajuta sa eliminam toxinele acumulate fie pe intreaga zi, fie pe intreaga saptamana.
De asemenea, se recomanda ca legumele sa fie consumate crude, fara fierbere, de ce? Pentru ca organismul nostru este format din enzime. Enzimele (din limba greacă – zymosis – ferment) sunt proteine sau proteide fara de care celule vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator. Ele sunt substante care catalizeaza reactiile biochimice din organism, avind un rol esential in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie, întilnindu-se in toate organismele animale, vegetale si in microorganisme, mai fiind denumite din aceasta cauza biocatalizatori.Fara enzime , procesele biochimice s-ar desfasura cu viteze foarte mici. Cu alte uvine, aceste enzime, sunt rezerva noastra de energie zilnica. Legumele sunt surse pentru enzime. Este necesar ca legumele sa fie consumate crude pentru ca temperatura ridicata diminueaza enzimele, iar de fiecare data cand consumam mancaruri procesate prin fierbere, corpul nostru este supus in a produce alte enzime, ceea ce este foarte greu, acesta luandu-si energia din alte functii.
Morcovul si dovleacul – bogati in beta caroten, cu rol de antioxidant;
Ceapa si usturoiul – cresc rezistenta la imbolnaviri, prevenind dezvoltarea microbilor in organism;
Fasole si mazare – bogate in vitamina E – cresterea sitemului imunitar;
Rosiile – bogate in Vitamina C – printre singurele legume, pe care daca le gatim nu isi pierd beneficiile;
Broccoli – reduce valorile colesterolului din organism;
Anghinare – actiune coleretica, colagoga, antitoxica hepatica, hipolipemianta, diuretica, stimuleaza excretia colesterolului prin bila;
Conopida – bogata in fitonutrienti, vitamina B6, vitamina C si antioxidanti;
Varza – contine antioxidanti naturali care previn apariiia cancerului si a bolilor de inima prin neutralizarea radicalilor liberi;
Vinete – combaterea stresului, cresterea imunitatii; boli de inima, etc;
Castravetii – un bogat complex de minerale si vitamine, fibre, antioxidanti,scaderea tensiunii arteriale, etc.
Acestea de mai sus, sunt doar cateva dintre principalele legume, pe care trebuie sa le consumam.
Echipa Body Time, va doreste multa sanatate!
0 Comments