Legumele şi fructele toamnei: ajutoare de nădejde în creşterea imunităţii!

by Oct 27, 2014Uncategorized0 comments

A sosit toamna, momentul perfect pentru a-ţi pregăti organismul pentru vremea rece apelând la un vast „arsenal” de fructe şi legume pe care le găseşti în grădină sau pe tarabele fermierilor.

Merele
Am auzit cu toții proverbul „Un măr pe zi ține doctorul departe”, însă tindem să ignorăm calitățile acestor fructe accesibile, delicioase şi nu în ultimul rând, extrem de sănătoase. Fitonutrienții din mere reglează nivelul zahărului din sânge, conținutul bogat de fibre asigură sănătatea inimii şi facilitează digestia, în timp ce antioxidanții pe care îi regăsim de regulă în coajă reduc riscul mai multor tipuri de cancer, precum şi a altor afecțiuni, precum astmul.

Atenție însă, încercați să consumați pe cât posibil mere organice, deoarece testele arată că mulți producători folosesc cantități uriaşe de pesticide pentru a-şi creşte profitul.

Gutuile
Originare din Asia, fructele de gutui s-au răspândit şi la noi în țară, fiind utilizate în special pentru compoturi şi dulcețuri. Un fruct conține circa 35% din necesarul zilnic de vitamina C per 100 g, ceea ce înseamnă că până şi o gutuie de mici dimensiuni va fi suficient pentru a-ți asigura această vitamină atât de importantă pentru imunitate.

Nu putem ignora nici proprietățile antialergice şi antiinflamatorii, precum şi conținutul de minerale – cupru, fier, potasiu, magneziu, dar şi vitamine din complexul B.

Perele
„Mere, pere în panere şi gutui amărui” – după cum ne reamintesc versurile, acestea sunt unele dintre cele mai populare fructe de pe plaiurile mioritice. Perele, zemoase şi aromate, pot fi consumate crude, pentru un aport maxim de nutrienți, sau gătite într-o multitudine de moduri ce le scot în evidență aromele.

Strugurii
Atenția pe care a atras-o în ultima perioadă resveratrolul, antioxidantul miracol ce previne îmbătrânirea prin protecția pe care le-o oferă celulelor de acțiunea radicalilor liberi, a plasat din nou strugurii în topul super fructelor. Boabele dulci acrişoare conțin însă pe lângă resveratrol multe alte substanțe benefice, precum vitamina C, mangan, beta-caroten, precum şi alte câteva sute de substanțe cu acțiune antioxidantă.

Pătrunjelul
Îl recunoaştem grație aromei speciale pe care o dă supelor şi salatelor; se poate lăuda cu un conținut ridicat de potasiu şi cu un conținut excelent de fibre. Mai conține circa 15% din doza zilnică recomandată de vitamina C, precum şi acid folic, membru al familiei de B-uri, foarte important pentru femeile însărcinate.

Dovleacul de toamnă
Dovlecii care au devenit emblema Halloween-ului sunt legume sarace in calorii şi bogate în vitamine, în special vitamina C, magneziu, potasiu (345.6 mg per porție) şi vitamina A. Oferă beneficii pentru sănătatea inimii, a oaselor (manganul asigură o bună dezvoltare a sistemului osos şi absorbție calciului), a colonului, prin conținutul ridicat de fibre, precum şi a ochilor grație vitaminei A.

Pentru o viaţă sănătoasă consumaţi cât mai multe fructe şi legume proaspete în fiecare zi, de preferabil in prima parte a zilei. Dacă se poate să fie şi de provenineţă controlată (din grădina bunicilor sau din cea proprie – nestropite cu pesticide), cu atât mai bine!

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Future of Fitness, Best Fitness System in the world!

Health & Fitness For EVERYONE!

We are here to make people healthier and better striving for success worldwide! 

Learn What It Takes to Climb the Ladder … Step by Step Better!

Norbert Simonis

CEO & Founder, BODY TIME

BODY TIME X: Software pentru Afaceri All-in-One

BODY TIME X: Software pentru Afaceri All-in-One

Introducerea BODY TIME X: Sistemul Ultimate CRM și de Marketing pentru Creșterea și Scalarea Afacerii În peisajul digital rapid de astăzi, este crucial pentru afaceri să aibă un sistem comprehensiv CRM (Customer Relationship Management) și de marketing pentru a crește...

Joel

Joel

I began working out when I was 16 years old. I had no idea what I was doing when I first walked into a gym. I would only stay consistent for a few months at a time. As I got older I gained some experience and began to form basic technique while performing strength...

Join Now

Îndeplinește-ți obiectivele cu doar 20 de minute pe săptămână

Pachete flexibile de abonamente, potrivite pentru fiecare persoană în parte în scopul realizării obiectivelor de fitness



    Alegeti Locatia Dorita

    FITNESS IN 20 DE MINUTE PE SAPTAMANA.

    Indiferent de orasul in care decizi sa te antrenezi primesti propriul antrenor personal, plan alimentar gratuit, evaluare corporala, echipament complet! Dureaza 20 de minute, timp in care poti arde pana la 700 de calorii! Slabesti intre 1 si 5 kg pe saptamana si iti tonifici musculatura rapid. Rezerva o sedinta de proba si antrenorii nostri te vor contacta in scurt timp pentru detalii suplimentare. Tranforma vara in una activa si fii in forma!

    INSCRIE-TE ACUM