Epidemia secolului 21: Obezitatea

by Mar 21, 2014Uncategorized0 comments

Epidemia mondiala a secolului 21, obezitatea, reprezinta un exces de masa grasa care are efecte negative asupra sanatatii omlui, fiind periculoasa atat din cauza excesului de tesut adipos, cat si din cauza distributiei sale.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta boala a luat proportii, in ultimele cateva decenii ale secolului, in America de Nord si Australia, cuprinzand apoi si Europa de Vest.
OMS estimează ca numărul adulților supraponderali (vârsta peste 15 ani) a fost de aproximativ 1,7 miliarde in lume la nivelul anului 2005, dintre care 300 de milioane erau obezi. Se preconizează o creștere a incidentei supraponderabilității pana la 2,3 miliarde pana in anul 2015.

Unde ia nastere aceasta obezitate? Cand greutatea este depasita cu
10-20%, atunci medical vorbeste despre supraonderabilitate, obezitatea adevarata incepe atunci cand se depaseste procentul de 20-50 % peste greutatea normala.

Obezitatea nu reprezintă doar o problema estetica, reprezintă un factor de risc major pentru apariția si dezvoltarea diabetului zaharat tip II, a patologiei cardiovasculare si a altor afecțiuni importante. Obezitatea, inactivitatea fizica si aportul nutrițional inadecvat sunt recunoscute drept cauze a câtorva tipuri de cancer.

In acelasi timp, tendintele secolului 21, tind sa afiseze din ce in ce mai mult un trup subtire si o silueta fina, astfel categoria de oameni obezi este din ce in ce mai defavorizata.

Cum scapam de obezitate?
Drumul nu este usor, iar specialistii ne sfatuiesc ca succesul terapiei obezităţii constă în modificarea pe termen nedefinit a stilului de viaţă prin dietă, exerciţiu fizic şi terapie comportamentală. O alimentaţie sănătoasă presupune şi evitarea excesului de alcool deoarece, pe lângă faptul că este cancerigen, acesta stimulează apetitul şi reduce mobilizarea grăsimilor din depozite.

Care este cel mai eficient mod de a scapa de kilograme?

Indicaţii utile:

Valoarea energetică a diferitelor alimente trebuie cunoscută prin folosirea tabelelor şi deprinderea de a studia etichetele de pe produsele comercializate
acordă atenţie modului în care prepari mâncarea, evitând adăugarea ingredientelor bogate în calorii (grăsimi, uleiuri) şi înlocuieşte prăjirea alimentelor cu fierberea sau coacerea lor
nu este indicată masa pe fugă sau în paralel cu alte activităţi precum cititul sau privitul la televizor. Ronţăitul diverselor produse gen covrigei, alune, fursecuri în timpul vizionării programelor TV este incriminat ca fiind o cauză importantă de exces ponderal
trebuie stabilit şi respectat un orar al meselor, pe cât posibil
consumă zilnic fructe şi legume, precum şi produse cerealiere incluzând boabe nedecorticate
dintre produsele lactate se recomandă cele cu conţinut scăzut de grăsimi, iar carnea trebuie să fie de pasăre (fără piele), peşte sau vită
evită consumul de alimente bogate în grăsimi saturate şi colesterol precum carnea grasă, produsele lactate integrale, gălbenuş de ou, uleiuri vegetale hidrogenate, dar şi a dulciurilor concentrate (sucuri, bomboane, ciocolată) sau sărace nutriţional
aportul de sare va fi redus la maxim 6 g pe zi, iar cel hidric cel puţin doi litri pe zi. Dimensiunea porţiilor va fi şi ea redusă
renunţarea la fumat este un alt obiectiv al optimizării stilului de viaţă

In cazul pierderii in greutate, intr-un mod sanatos , se recomanda sa pierzi 3-4 kg pe luna, astfel acest lucru va determina o diminuare de 10-15% din greutatea iniţială în cursul primului an. Păstrarea noii greutăţi este o muncă la fel de grea, în această perioadă fiind nevoie de respectarea aceloraşi reguli de bază ale unei alimentaţii sănătoase. Odată atinsă greutatea dorită, se poate creşte treptat aportul caloric până la cantitatea care să asigure menţinerea greutăţii. După oprirea curei de slăbire, orice aport caloric peste ceea ce s-a consumat anterior va reprezenta pentru organism un exces şi va duce la refacerea depozitelor adipoase.

Marele ajutor in tratarea obezitatii, il reprezinta sportul. Oamenii gasesc adesea numeroase motive pentru a nu face sport.

Este bine de stiut ca:

Sportul si alimentatia adecvata ajuta la inversarea procesului de imbatranire a celulelor din organism, scrie acre2.com.

Iata care sunt cele mai mari castiguri pe care le putem avea de pe urma sportului.

Se poate evita depresia

In privinta acestei legaturi intre sport si scaderea simptomelor depresiei au fost facute multe studii de-a lungul anilor.

Conform unui nou studiu aparut in “Cochrane Library”, sportul determina eliberarea de endorfine de catre glanda pituitara. Acest mecanism ajuta la scaderea intensitatii simptomelor depresiei, lucru aratat de studiile de specialitate facute in timp.

Scaderea poftei de mancare

Un studiu aparut in publicatia “The International Journal of Obesity” arata ca oamenii consuma mai putina mancare atunci cand au obiceiul de a face sport.

Ei au, de asemenea, un nivel mai mic de grelina in corp (hormonul care stimuleaza pofta de mancare) dupa ce fac sport.

Imbunatatirea conditiei fizice

Sportul nu este bun doar pentru cei care vor sa aiba un corp de invidiat. Chiar si persoanele obeze care fac sport au mult de castigat in urma acestei activitati.

La un congres pe probleme de nutritie tinut recent in Granada, Spania, oamenii de stiinta au sustinut ca 10 minute de mers pe jos in fiecare zi, cinci zile pe saptamana, determina scaderea riscului bolilor cardiovasculare, al diabetului si afectiunilor respiratorii.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Future of Fitness, Best Fitness System in the world!

Health & Fitness For EVERYONE!

We are here to make people healthier and better striving for success worldwide! 

Learn What It Takes to Climb the Ladder … Step by Step Better!

Norbert Simonis

CEO & Founder, BODY TIME

Joel

Joel

I began working out when I was 16 years old. I had no idea what I was doing when I first walked into a gym. I would only stay consistent for a few months at a time. As I got older I gained some experience and began to form basic technique while performing strength...

Eva

Eva

I’m so grateful to have found Body Time! It has changed me both physically and mentally and this is now a lifestyle change that I’ll adopt forever. I reached my goal weight after one 12 week challenge and truly enjoyed all my meals. I’ve always struggled with being...

FRANCIZA BODY TIME

FRANCIZA BODY TIME

Eşti obosit să lucrezi pentru altcineva? Supărat pe faptul că lucrurile nu avansează în direcția care ți-ai dorit? Eşti îngrijorat că domeniul în care lucrezi este un pericol şi nu ai un viitor sigur? Nu ai curajul necesar pentru a-ți întemeia propria afacere? Uită de...

Join Now

Îndeplinește-ți obiectivele cu doar 20 de minute pe săptămână

Pachete flexibile de abonamente, potrivite pentru fiecare persoană în parte în scopul realizării obiectivelor de fitness



    Alegeti Locatia Dorita

    FITNESS IN 20 DE MINUTE PE SAPTAMANA.

    Indiferent de orasul in care decizi sa te antrenezi primesti propriul antrenor personal, plan alimentar gratuit, evaluare corporala, echipament complet! Dureaza 20 de minute, timp in care poti arde pana la 700 de calorii! Slabesti intre 1 si 5 kg pe saptamana si iti tonifici musculatura rapid. Rezerva o sedinta de proba si antrenorii nostri te vor contacta in scurt timp pentru detalii suplimentare. Tranforma vara in una activa si fii in forma!

    INSCRIE-TE ACUM