Dietele au starnit multe controverse de-a lungul timpului. Cheia pentru o dieta eficienta este sa mananci cat mai nutritiv, nu mai putin, ci cat mai mult din alimentele cele mai potrivite. Atunci cand alegem alimente bogate in nutrienti si in acelasi timp, hranitoare, ne putem remodela silueta fara ca organismul sa fie privat de nutrientii de care are nevoie pentru a functiona la parametrii normali.
Dieta ketogenica este o dieta bazata pe grasimi, cu radacini inca din antichitate. Principiul de baza al dietei este inducerea unei stari de cetoza fiziologica, similara cu cea din timpul pauzelor alimentare prelungite. Cetoza fiziologica vine cu avantaje: arderea accelerata a grasimilor, suprimarea senzatiei de foame, incetinirea cresterii unor tumori, claritate mentala, reglarea glicemiei etc. Dieta cere ca din totalul caloriilor zilnice, 65% sa provina din grasimi, 30% din proteina şi 5% din glucide. Diminuarea glucidelor in dieta, scade nivelul de insulina, iar aceasta duce la activarea lipazei. Aceasta desface trigliceridele din tesutul adipos in acizi grasi.
Bineinteles ca dieta ketogenica are şi nenumarate avantaje: reduce apetitul, mareste energia psihica si fizica, pastreaza masa musculara in combinatie cu un antrenament inteligent, dar de asemenea scade colesterolul “rau” si total.
Este deosebit de important ca fiecare persoana care alege această dieta sa fie la curent şi cu dezavantajele sale: aportul scazut de fibre – variantele clasice ale dietei (Atkins) mergeau la extrem scazand aportul de legume, nuci si seminte la minim, apa: exista persoane care au avut probleme de sanatate urmand dieta keto din cauza unei greseli banale: un consum prea mic de apa, deci indicat este sa bem in jur de 2-3 litri in 24 de ore.
In decursul dietei ketogenice, corpul arde grasimi pentru a produce energie, acest fenomen producand-se prin ketoza. Se obtine acelasi efect ca si in cazul unui post negru de 7 zile, in conditiile in care mananci zilnic.
Un sfat demn de urmat este să incepi programul cu un set complet de analize medicale. Doar după ce te asiguri ca organismul tau este sanatos poti trece la pasul urmator. Cumpara-ti un cantar pentru alimente cu o precizie de 1 gram. Iti va fi foarte util in primele saptamani, apoi il poti face cadou unui prieten.
In alta ordine de idei, este ideal sa folosesti un tabel cu continutul alimentelor pe care să il ai tot timpul la indemana. Fa o lista cu alimentele permise, pe surse de nutrienti, cum ar fi :
1. Grasimi: alune de padure crude, migdale crude, alte tipuri de seminte si nuci care iti sunt accesibile (contin si cantitati importante de proteine si fibre), uleiuri vegetale (in, cocos, canepa, macadamia, germeni de grau, avocado, nuci, seminte de dovleac, masline, porumb, seminte de struguri etc.), smantana fermentata (merge excelent cu concentrat proteic in momentele grele), unt, avocado, cocos, slanina, maduva, creier, ficat. Grasimile: la fiecare masa va trebui să mananci proteine si grasimi. Cantitatea de grasimi se calculeaza in functie de numarul total de calorii permise pe zi, din care se scad caloriile acoperite de proteine si cele acoperite de carbohidrati. Ideal este sa mananci o cantitate de grasimi in grame cel putin egala cu cea de proteine.
2. Proteine: carne de vita, porc, oaie, peste, branzeturi fermentate, concentrate proteice cu absorbtie lenta si / sau aminoacizi, oua. Vei mai avea proteine si in alunele de padure, nuci, migdale. Au o valoare biologica buna, deci calculeaza-le si pe ele. Intr-o dieta ketogenica, dificultatea nu este sa mananci putini carbohidrati ci putine proteine şi suficiente grasimi. Proteinele sunt necesare din cateva motive: mentin masa musculara, asigura o senzatie de satietate mai mare, ard calorii in procesul de digestie, este foarte putin probabil sa fie transformate in grasimi, chiar daca sunt in exces. Ai nevoie de 1-1.5 de proteina pentru fiecare kilogram de masa corporala ideala, calculata simplu ca fiind pentru barbati numarul de centimetri peste un metru. Pentru un barbat de 180 cm fiind de 80 de kilograme. Nu depasi cantitatea de proteine alocata, incluzand aici si proteinele din sursele vegetale (nuci, seminte, ciuperci).
3. Fibre si carbohidrati: salata, legume fibroase cu continut mic de carbohidrati: spanac, brocoli, varza, ceapa, usturoi, ardei kapia (continut mare de vitamina C), fasole verde, castraveti, rosii (in cantitati limitate), citrice – doar in anumite momente si in cantităti limitate. Carbohidratii: vor trebui mentinuti sub 30-50g pe zi. Este greu, dar nu imposibil. Fibrele mai sunt inca 20-30g pe zi.
Alimente interzise: orice fel de cereale si produse derivate (fulgi, paste, paine), porumb, cartofi, fructe (cu cateva exceptii), lactate nefermentate (pot contine lactoza, zaharul din lapte), miere, zahar, bauturi carbogazoase, alcool. Ca exceptie de la regula, acestea pot fi folosite in variante ale dietei (TKD, CKD).
Numarul de mese este un subiect controversat. Sfatul meu este ca va trebui sa fie cel putin 4 mese pe zi. Este foarte important sa nu sari peste mese, cel putin pana corpul tau se va obisnui sa arda grasimi pentru energie.
Pentru slabire numarul total de calorii va trebui sa fie cu aprox. 500 sub nivelul de mentinere. Poti calcula nivelul de mentinere după formule (cu rezultate aproximative) sau urmarind caloriile pe care le consumi timp de o saptamana, raportate la variatia de greutate.
Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste rezultatele, in mod realist, poti arde intre 0,5 si 1 kg de grasime pe saptamana. Nu incerca sa reduci caloriile mai mult pentru ca tot sistemul se va bloca. Pe masura ce stratul de grasime corporala scade va trebui sa mananci mai multe grasimi din alimente, in special grasimi saturate (grasimi animale si cele de cocos / palmier). Daca tii dieta corect o perioada suficient de lunga de timp vei vedea cum corpul tau se transforma in mod miraculos: in timp ce grasimile sunt arse, muschii vor incepe sa creasca. Iti dorim mult succes!
Joel
I began working out when I was 16 years old. I had no idea what I was doing when I first walked into a gym. I would only stay consistent for a few months at a time. As I got older I gained some experience and began to form basic technique while performing strength...
0 Comments