Deshidratarea este un termen destul de echivoc care nu poate face diferenta intre pierdere de apa si pierderea de sodiu. Ambele sunt asociate cu scaderea volumului extracelular. Volumul extracelular este determinat de toata cantitatea de sodiu din organism si nu numai de concentratia sa plasmatica.
Deshidratarea apare atunci cand o persoana pierde destul de multe lichide, astfel incat corpul nu mai are suficiente fluide pentru a-si indeplini functiile normale. Daca fluidele pierdute nu sunt inlocuite poate interveni deshidratarea.
Cauzele deshidratarii:
Cauzele frecvente ale acesteia includ diareea, varsaturile,transpiratia excesiva sau febra. Daca nu bem suficiente lichide atunci cand vremea este calda sau cand face exercitii fizice, ne putem deshidrata.
Cauzele imediate de deshidratare includ lichide insuficiente pentru organism, pierderea unei cantitati prea mari de apa. Uneori este dificil pentru o persoana sa bea prea multa apa: fie din cauza faptului ca este ocupata, ca nu dispune de facilitati in acest sens sau de puterea de a bea, ori se afla intr-o zona fara apa potabila. Alte cauze ale deshidratarii:
– diareea
– varsaturi
– transpiratie excesiva
– diabetul
– urinarea frecventa
– arsuri – cand au loc arsuri ale pielii, apa se inflitreaza in pielea deteriorata si organismul isi pierde fluidele.
Simptomele deshidratarii:
Simptomele de deshidratare apar cu senzatia accentuata de sete si progreseaza cu alte manifestari specifice lipsei de apa. Manifestarile initiale de deshidratare usoara la adulti apar atunci cand organismul pierde aproximativ 2% din totalul fluidelor din organism.
Iata cateva exemple de simptome usoare ale deshidratarii :
– sete
– pierderea apetitului alimentar
– piele uscata
– piele fierbinte
– urina inchisa la culoare
– uscaciune a gurii
– oboseala sau slabiciune
– frisoane
– ameteli.
Daca deshidratarea se accentueaza si pierderea de lichide ajunge la 5% se poate ajunge la urmatoarele efecte ale deshidratarii:
– accelerarea ritmului cardiac si al respiratiei
– diminuarea transpiratiei
– micsorarea cantitatii de urina
– cresterea temperaturii corpului
– oboseala extrema
– crampe musculare
– dureri de cap
– greata
– furnicaturi la nivelul membrelor.
Singurul tratament eficient pentru deshidratare este sa se inlocuiasca lichidele si electrolitii pierduti. Tratamentul potrivit pentru deshidratare depinde de varsta, severitatea deshidratarii si de cauza acesteia.
0 Comments