De ce o dieta Low-Carb?

by Sep 25, 2014Uncategorized0 comments

Daca pana acum nu mult timp cand vorbeai de dieta te gandeai imediat la conceptul de “low-fat”, conform caruia grasimea este “rea” pentru organism, iar la baza oricarei diete trebuie sa stea sursele de carbohidrati pentru a ne asigura necesarul zilnic de energie, in ziua de azi, un nou trend ia amploare in domeniul nutritiei si anume, acela ce sta la baza dietelor “low-carb”.

Dar mai intai, hai sa aflam ce inseamna de fapt o dieta “low-carb”? Prescurtarea de “Carb” provine de la “carbohydrates”=”carbohidrati”=”glucide”. Dupa cum ii spune si numele, o “dieta low-carb” este o dieta cu un continut scazut de carbohidrati. Insa, ce inseamna acest continut scazut de carbohidrati? Pana de curand, carbohidratii au fost considerati sursa principala de energie pentru corpul uman. Datorita faptului ca sunt ieftin de produs si-n acelasi timp, usor de stocat, carbohidratii (ii gasim in zahar, sub toate varatiuniile sale, cereale, cartofi) au fost baza dezvoltarii societatii omenesti de azi. Insa, odata cu aparitia unor metode tot mai avansate de cultivare si mai ales de procesare a alimentelor, s-a ajuns la situatia in care consumam o cantitate mai mare de carbohidrati decat cea necesara corpului uman.

Facand o comparatie cu alimentatia omului dinaintea erei agriculturii, cand carbohidratii reprezentau doar 10-30% din aportul proteic (de energie), azi s-a ajuns la un procentaj ingrijorator, anume 80-90%.

Cum dauneaza consumul excesiv de carbohidrati organsimului nostru? Pai, incepand de la problemele legate de greutate si pana la bolile omului modern precum: diabetul, asteroscleroza, accidente vasculare, alergii, cancer etc, putem observa ca acestia nu au decat influiente negative asupra noastra. Consumul peste necesar de carbohidrati pentru omul sedentar de azi, nu duce decat la formarea unor rezerve imense de glicogen pe care nu avem cum sa le consumam, astfel acestea transformandu-se in grasime. Desigur, carbohidratii se impart in doua categorii: simpli (cei rafinati precum: paste, fainoase, dulciuri, fast food etc) sau cei compusi (precum: orez brun, paste integrale, etc). Cei care ne dauneaza in mod direct, sunt cei simpli, insa atenti trebuie sa fim si la consumarea celor compusi.

Care este ideea ce sta la baza unei dieta low-carb? Folosirea carbohidratilor ca sursa de energie intr-o masura cat mai mica. De unde ne luam insa necesarul de energie? Din grrasimi si proteine! Atat din cele deja stocate in organismul nostru (in cazul grasimilor), cat si din cele alimentare. Asadar, o dieta low-carb presupune eliminarea carbohidratilor simpli din alimentatia noastra cat si a celor cu indice glicemic mare. Balanta va inclina astfel spre marirea sursei de grasimi sanatoase (oleaginoase, lactate, oua etc) cat si a celei de proteina (fie ca e vegetala sau animala).

 

Ce putem manca cand tinem o dieta low-carb? Avem aici cateva exemple:

Oleaginoase: nuci macadamia, nuci, nuci pekan, seminte crude de dovleac, alune de padure, migdale crude.

Avocado

body-time-avocado

Cocos sub orice forma a sa: fructul ca atare, lapte de cocos sau ulei de cocos

Oua

Lactate: iaurt (grecesc, preferabil) smantana etc

Peste

Carne

Fructe de padure (au cel mai scazut indice glicemic)

fructe-de-padure-healthy-choice

Ce NU putem manca intr-o dieta low-carb?

Cereale, si orice forma procesata a acestora

Cartofi

Miere

Mancarea de tip fast-food

body-time-carbs

Fructe bogate in zahar, precum: banane, struguri, pere etc, fie ca sunt crude, dar mai ales uscate sau confiate.

body-time-fructe-uscate

Sucuri

 Trebuie sa fim foarte atenti la asocierea alimentelor bogate in carbohidrati cu cele bogate in grasimi, anume, a se evita pe cat posibil. In ce priveste raportul macronutrientilor zilnic, acesta ar trebui sa se limiteze la un maximum de 50g de carbohidrati zilnic, 50-100g grasimi si 100g – 150g de proteina, bineinteles, acestea adaptandu-se la stilul de viata ce-l ducem, cata miscare facem etc.

Desigur, nu trebuie sa uitam de consumul de apa necesar zilnic care ar trebui sa depaseasca 2-3L/ zi dar nu mai mult de 5L/ zi.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Future of Fitness, Best Fitness System in the world!

Health & Fitness For EVERYONE!

We are here to make people healthier and better striving for success worldwide! 

Learn What It Takes to Climb the Ladder … Step by Step Better!

Norbert Simonis

CEO & Founder, BODY TIME

Joel

Joel

I began working out when I was 16 years old. I had no idea what I was doing when I first walked into a gym. I would only stay consistent for a few months at a time. As I got older I gained some experience and began to form basic technique while performing strength...

Eva

Eva

I’m so grateful to have found Body Time! It has changed me both physically and mentally and this is now a lifestyle change that I’ll adopt forever. I reached my goal weight after one 12 week challenge and truly enjoyed all my meals. I’ve always struggled with being...

FRANCIZA BODY TIME

FRANCIZA BODY TIME

Eşti obosit să lucrezi pentru altcineva? Supărat pe faptul că lucrurile nu avansează în direcția care ți-ai dorit? Eşti îngrijorat că domeniul în care lucrezi este un pericol şi nu ai un viitor sigur? Nu ai curajul necesar pentru a-ți întemeia propria afacere? Uită de...

Join Now

Îndeplinește-ți obiectivele cu doar 20 de minute pe săptămână

Pachete flexibile de abonamente, potrivite pentru fiecare persoană în parte în scopul realizării obiectivelor de fitness



    Alegeti Locatia Dorita

    FITNESS IN 20 DE MINUTE PE SAPTAMANA.

    Indiferent de orasul in care decizi sa te antrenezi primesti propriul antrenor personal, plan alimentar gratuit, evaluare corporala, echipament complet! Dureaza 20 de minute, timp in care poti arde pana la 700 de calorii! Slabesti intre 1 si 5 kg pe saptamana si iti tonifici musculatura rapid. Rezerva o sedinta de proba si antrenorii nostri te vor contacta in scurt timp pentru detalii suplimentare. Tranforma vara in una activa si fii in forma!

    INSCRIE-TE ACUM