Daca pana acum nu mult timp cand vorbeai de dieta te gandeai imediat la conceptul de “low-fat”, conform caruia grasimea este “rea” pentru organism, iar la baza oricarei diete trebuie sa stea sursele de carbohidrati pentru a ne asigura necesarul zilnic de energie, in ziua de azi, un nou trend ia amploare in domeniul nutritiei si anume, acela ce sta la baza dietelor “low-carb”.
Dar mai intai, hai sa aflam ce inseamna de fapt o dieta “low-carb”? Prescurtarea de “Carb” provine de la “carbohydrates”=”carbohidrati”=”glucide”. Dupa cum ii spune si numele, o “dieta low-carb” este o dieta cu un continut scazut de carbohidrati. Insa, ce inseamna acest continut scazut de carbohidrati? Pana de curand, carbohidratii au fost considerati sursa principala de energie pentru corpul uman. Datorita faptului ca sunt ieftin de produs si-n acelasi timp, usor de stocat, carbohidratii (ii gasim in zahar, sub toate varatiuniile sale, cereale, cartofi) au fost baza dezvoltarii societatii omenesti de azi. Insa, odata cu aparitia unor metode tot mai avansate de cultivare si mai ales de procesare a alimentelor, s-a ajuns la situatia in care consumam o cantitate mai mare de carbohidrati decat cea necesara corpului uman.
Facand o comparatie cu alimentatia omului dinaintea erei agriculturii, cand carbohidratii reprezentau doar 10-30% din aportul proteic (de energie), azi s-a ajuns la un procentaj ingrijorator, anume 80-90%.
Cum dauneaza consumul excesiv de carbohidrati organsimului nostru? Pai, incepand de la problemele legate de greutate si pana la bolile omului modern precum: diabetul, asteroscleroza, accidente vasculare, alergii, cancer etc, putem observa ca acestia nu au decat influiente negative asupra noastra. Consumul peste necesar de carbohidrati pentru omul sedentar de azi, nu duce decat la formarea unor rezerve imense de glicogen pe care nu avem cum sa le consumam, astfel acestea transformandu-se in grasime. Desigur, carbohidratii se impart in doua categorii: simpli (cei rafinati precum: paste, fainoase, dulciuri, fast food etc) sau cei compusi (precum: orez brun, paste integrale, etc). Cei care ne dauneaza in mod direct, sunt cei simpli, insa atenti trebuie sa fim si la consumarea celor compusi.
Care este ideea ce sta la baza unei dieta low-carb? Folosirea carbohidratilor ca sursa de energie intr-o masura cat mai mica. De unde ne luam insa necesarul de energie? Din grrasimi si proteine! Atat din cele deja stocate in organismul nostru (in cazul grasimilor), cat si din cele alimentare. Asadar, o dieta low-carb presupune eliminarea carbohidratilor simpli din alimentatia noastra cat si a celor cu indice glicemic mare. Balanta va inclina astfel spre marirea sursei de grasimi sanatoase (oleaginoase, lactate, oua etc) cat si a celei de proteina (fie ca e vegetala sau animala).
Ce putem manca cand tinem o dieta low-carb? Avem aici cateva exemple:
Oleaginoase: nuci macadamia, nuci, nuci pekan, seminte crude de dovleac, alune de padure, migdale crude.
Avocado
Cocos sub orice forma a sa: fructul ca atare, lapte de cocos sau ulei de cocos
Oua
Lactate: iaurt (grecesc, preferabil) smantana etc
Peste
Carne
Fructe de padure (au cel mai scazut indice glicemic)
Ce NU putem manca intr-o dieta low-carb?
Cereale, si orice forma procesata a acestora
Cartofi
Miere
Mancarea de tip fast-food
Fructe bogate in zahar, precum: banane, struguri, pere etc, fie ca sunt crude, dar mai ales uscate sau confiate.
Sucuri
Trebuie sa fim foarte atenti la asocierea alimentelor bogate in carbohidrati cu cele bogate in grasimi, anume, a se evita pe cat posibil. In ce priveste raportul macronutrientilor zilnic, acesta ar trebui sa se limiteze la un maximum de 50g de carbohidrati zilnic, 50-100g grasimi si 100g – 150g de proteina, bineinteles, acestea adaptandu-se la stilul de viata ce-l ducem, cata miscare facem etc.
Desigur, nu trebuie sa uitam de consumul de apa necesar zilnic care ar trebui sa depaseasca 2-3L/ zi dar nu mai mult de 5L/ zi.
0 Comments