Exista foarte multe persoane care nu stiu exact cum ar trebui sa manance corect si sanatos, care nu stiu cum sa isi repartizeze caloriile zilnice in asa fel incat organismul lor sa functioneze echilibrat. Din acest motiv ne-am hotarat sa oferim citirorilor nostrii niste sfaturi adecvate si folositoare.
Prima problema ar fi numarul meselor zilnice. Cate mese ar trebui servite si de ce?
In princiupiu cel mai recomandat este sa mancam cam de 5-6 ori pe zi. Asta insemana ca ar trebui sa servim 3 mese principale alaturi de 2-3 gustari pentru o alimentatie echilibrata. In momentul in care mesele sunt impartite in acest fel, nivelul energetic este constant de-a lungul intregii zile si previne aparitia senzatiei de foame. In alta ordine de idei, este foarte important ca organismul sa fie hranit, sa nu simta niciodata nevoia sa adune resurse pentru ca acestea inseamna surplus de grasime. Desigur este foarte important de stiut ca fiecare dintre noi este unic si diferit, motiv pentru care o dieta generalizata, nu are eficienta la care visam. Asta inseamna ca cel mai recomandat este sa avem planuri alimentare personalizate, sa recurga la sfatul unui antrenor specializat pe nutritie sau chiar a unui medic nutritionist.
Cum ar trebui sa fie repartizate mesele zilnice?
Ideal ar fi sa mancam o data la 3 ore, evident cu un aport caloric moderat. Mesele mentinute la acest interval influenteaza pozitiv intregul metabolism, iar glicemia (nivelul zaharului in sange) este mentinuta in limite stabile. Renuntarea la una dintre mese, ne provoaca senzatia de foame si avem apoi tendinta de “recuperare” cu varf si indesat la urmatoarea. Toate aceste lucruri nu fac nimic altceva decat sa provoace consecinte asupra greutatii.
Ce ar fi recomandat sa mancam?
Ideal ar fi sa mancam ceea ce ne place, cu conditia ca aportul caloric si nutritiv sa fie unul echilibrat pentru organism. Cand vine vorba de mancare, nu neaparat produsele consumate sunt cele care ar trebui sa ne guverneze comportamentul, ci masura. De aceea varietatea nu este neaparat factorul negativ, dar cantitatea in care se servesc diversele produse.
Recomandat ar fi ca meniul zilnic sa fie cat mai diversificat si sa contina toti nutrientii esentiali in proportii adecvate. Sa fie bazat pe alimente din toate grupele alimentare in functie de recomandarile nutritionale. Stim foarte bine faptul ca glucidele (carbohidratii) reprezinta combustibilul organismului, si de aceea este indicat ca fiecare masa principala sa contina aproximativ 40% carbohidrati complecsi, cu absorbtie lenta (legume si produse din cereale integrale). Proteinele ne hranesc tesutul muscular si de asemenea trebuie sa existe in proportie de 30-35%. Asta inseamna ca e recomandat sa avem in meniu carne slaba, soia, peste, oua. De asemenea, pentru ca metabolismul sa functioneze adecvat avem nevoie si de grasimi (peste gras, uleiuri vegetale, seminte, nuci), acestea sa nu depaseasca 25%.
Toata aceasta repartizare, impreuna cu un antrenament saptamanal scurt si intens la BODY TIME reprezinta solutia pentru un corp puternic si sanatos.
0 Comments