Cu siguranta cea mai consistenta si cea mai importanta masa a zilei este micul dejun. Studiile au arătat că lipsa mesei de dimineaţă poate avea numeroase efecte negative, atât asupra copiilor, cât şi a adulţilor. Totodată, renunţarea la ea predispune la oboseală matinală din cauza deficitului energetic. În situaţia unui aport energetic necorespunzător, apar dificultăţi concentrare, ameţeli, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, spasme musculare, sau leşin.
De preferat prima masa a zilei sa fie consumata la 30 de minute dupa trezire cand organismul simte cel mai mult nevoia sa puna capat postului alimentar de peste noapte. Cine serveste micul dejun dimineata are avantajul unei rate metabolice de 3-4 ori mai mare decat a unei persoane care sare masa de dimineata. Deci poti manca un mic dejun consistent si sa fi linistita ca-ci caloriile vor fi consumate pe tot parcusul zilei in functie de activitalie fizice ale fiecarei perosane.
Un mic dejun echilibrat combina carbohidratii de calitate cu fibre si proteine. In acest fel, nutrientii se transforma aproape integral in energie, senzatia de satietate persista de-a lungul zilei, iar sistemul digestiv functioneaza excelent.
Iata cateva alimente ce pot fi consmate la micul dejun:
– Cerealele integrale contin acid folic, vitamine si minerale;
– Fulgii de ovaz contin fibre si potasiu;
– Iaurtul este furnizor de calciu, proteine si probiotice;
– Paine din faina integrala sursa esentiala a complexului de vitamine B;
– Germenii de grau contin vitamina E, acid folic si fibre de calitate;
– Bananele furnizeaza carbohidrati complecsi, potasiu si vitamine benefice organismului;
– Ouale sunt surse sanatoase de proteine;
– Untul de migdale sursa excelenta de proteine si grasimi mononesaturate;
– Afinele contin antioxidanti cu efecte benefice asupra functiilor creierului, tensiunii arteriale si metabolismului;
– Paine din faina integrala, sursa esentiala a complexului de vitamine B.
0 Comments