Exista o eroare fatala in alimentatie,in special in dieta Romanilor tipica: este extrem de bogata in carbohidrati rafinati. Ca si in cazul grasimilor,exista carbohidrati “buni” si “rai”. Cei din legume, din cereale integrale, nuci, leguminoase si fructe au un aport de fibra care incetineste viteza de digerare, precum si un imens volum de vitamine, minerale si compusi care au efecte benefice asupra santatii. Carbohidratii din cereale si zaharurile rafinate – painea alba, pastele, biscuitii, bauturile carbogazoase, cartofii prajiti si fursecurile , de exemplu sunt saraci in substante nutritive naturale si fibra. Carbohidratii rafinati conduc la o crestere vertiginoasa a zaharului in sange. Reducerea volumului de carbohidrati din regimul alimentar poate echilibra continutul de glucide din sange, reducand riscul aparitiei diabetului, a hipertensiunii si chiar a bulimiei. Indexul glicemic (IG) masoara rapiditatea cu care 50 g de glucoza dintr-un aliment – NU 50 g din alimentul respectiv ! – sporesc volumul de zaharuri din sange. IG-ul altor alimente se exprima in procente.
Morcovii, de exemplu, au un index glicemic ridicat. Daca asimilezi 50 g de carbohidrati din morcovi, atunci nivelul de glucide din sange va atinge 71%, dar pentru asta e nevoie de peste 700 g de morcovi. Pe cand un singur covrig poate avea pana la 70 de grame de carbohidrati si va poate rigica nivelul de glucide la 72 %. Testarea alimentelor pentru stabilirea valorilor IG este o operatiune complicata, motiv pentru care foarte putine preparate au fost testate.
Nu trebuie totusi pornit de la premiza ca alimente similare vor avea si indexuri glicemice similare. De exemplu, cantitatea de fibra poate incetinii rata de absortie a zaharului in organism – dulciurile din faina de ovaz (destul de bogate in fibra) au un index glicemic scazut, pe cand napolitanele “populare”, care se gasesc in orice raft de dulciuri, sunt bogate si in grasimi, sarace in fibra si au un IG ridicat.
Ar trebui evitate alimentele cu un IG ridicat ? Nu neaparat – morcovii contin multe substante hranitoare necesare organismului uman. O regula de baza este reducerea consumuli de alimente bogate in zahar rafinat si sarace in orice alte substante hranitoare.
Francezii spun ca-i bine “sa mananci dimineata ca un rege, la pranz ca un print si seara ca un cersetor.”
0 Comments