Semintele de in au nenumarate beneficii: ajuta digestia, duc la scaderea nivelului colesterolului din sange, reduc pofta de dulce, lupta impotriva cancerului, ajuta in slabire, confera un aspect curat al tenului, si asta este doar inceputul.Semintele de in sunt una din cele mai bogate surse vegetale de omega 3, mai exact acid alfa linoleic, care ajuta in slabire.Un alt aspect unic al semintelor de in este acela ca este sursa numarul 1 de lignin. Semintele de in contin de 7 ori mai mult lignin decat semintele de susan. Ligninul este un polifenol care impiedica imbatranirea prematura, ajuta echilibrul hormonal si sanatatea celulara. Polifenolii sustin cresterea bacteriilor prietenoase in stomac si pot ajuta la eliminarea ciupercilor de tipul candidozei. Ligninul este cunoscul de asemenea pentru efectele sale antivirale si antibacteriene, asadar consumul semintelor de in poate duce la scaderea racelilor si virozelor.
Pe piaţă se găsesc astăzi atât seminţe întregi, cât şi măcinate şi chiar ulei din seminţe de in. Formele gata măcinate nu sunt de preferat, fiindcă la scurt timp după ce interiorul, care este partea cea mai preţioasă din punct de vedere nutriţional a seminţei, este expus la lumină, oxidează şi îşi pierde mare parte dintre calităţile benefice. Cel mai bine este să cumpărăm seminţele de in întregi şi să le măcinăm noi înşine, în râşniţa de cafea, de exemplu, imediat înainte de a le consuma. Ele trebuie măcinate fiindcă altfel, sucurile gastrice nu reuşesc să spargă învelişul tare al seminţelor şi, deci, ele sunt eliminate la fel cum au fost consumate.
În compoziţia seminţelor de in intră trei tipuri de acizi graşi polinesaturaţi: omega-3 (mai mult decât în orice al tip de ulei şi de 3 ori mai mult decât în grăsimea de peşte), omega-6 şi omega-9, necesare în toate procesele vitale ale organismului. Apoi, seminţele de in mai sunt şi o sursă excelentă de fibre, polizaharide, iar în lignani – apreciabili „hormoni vegetali”, cunoscuţi ca antioxidanţi valoroşi – este de 100 de ori mai bogat decât orice alte vegetale. Mai conţin şi vitaminele F (care participă activ în metabolismul lipidelor şi colesterorului), A şi E (aşa-zisele „vitamine ale frumuseţii”), cu efect benefic asupra pielii, din grupa B, dar şi de seleniu şi lecitină. Introduse în mod frecvent în alimentaţie, seminţele de in contribuie la îmbunătăţirea activităţii rinichilor, ficatului, tiroidei, aparatului digestiv, previn tromboza, reduc riscul de boli cardiovasculare şi cancer, previn îmbătrânirea prematură.
Aceste se pot consuma in salate, sucuri, în iaurt, le puteţi adăuga peste cereale sau peste cartofiori copți. Semințele trebuie păstrate în frigider și nu mai mult de 90 zile. O lingură de semințe măcinate are în jur de 36 calorii, iar o lingură de semințe întregi are în jur de 50 calorii. Este indicat sa le consumati seara, de patru ori pe saptamana, cate doua lungurite de seminte de in, preferabil macinate, cu multa apa.
Datorita faptului ca semintele de in au un rol deosebit in arderea grasimilor, s-ar parea ca acestea te pot ajuta foarte mult in combaterea obezitatii. Exista capsule cu ulei de in, iar consumul a una sau doua astfel de capsule in fiecare zi te poate ajuta sa scapi de senzatia de foame si sa ajungi la satietate mai repede, obligatoriu trebuie sa bei cel putin doi litri de apa pe zi.
Alte beneficii ale consumului semintelor de in:
– protecție împotriva bolilor de inimă (scade tensiunea arterială), a plămânilor si impotriva diabetului
– activitate anticancerigenă împotriva tumorilor
– prevenirea și tratarea artritei
– tratarea astmului
– beneficii împotriva alergiilor
– beneficii împotriva bolilor inflamatorii
– beneficii împotriva retenției de apă
– beneficii pentru o piele uscată, dură
– beneficii pentru scleroza multiplă
– cresc vitalitatea și asigură o piele moale și un păr strălucitor
– normalizează zahărul în sânge
– cresc rezistența la frig
– îmbunătățesc sistemul imunitar
– îmbunătățesc vederea
– ajută la dezvoltarea creierului fătului și al adulților
– ajută funcțiile renale
– ameliorează unele dereglări psihice
0 Comments