Cel mai sănătos este să avem cinci mese pe zi, trei principale şi două gustări, cu o pauză de trei ore între ele. Acest fapt va permite corpului să-şi păstreze echilibrul termic.
Este bine să ne amintim că, mai mult decât calorii, avem nevoie de vitamine, microelemente, macroelemente, carbohidraţi şi proteine.
În timpul iernii, avem nevoie de mai multă energie pentru a menţine temperatura corpului şi pentru a proteja sistemul imunitar. Aflaţi ce şi cum trebuie să mâncaţi ca să fiţi sănătos.
Hidratatea eficienta nu este o necesitate doar vara. Iarna, cel putin la fel de mult ca si vara, o hidratare buna a organismului este secretul care te tine in forma. Aerul rece si uscat contribuie la pierderea de apa din organism, iar un aport corespunzator de lichide este vital. Un organism bine hidratat este capabil sa faca fata cu succes oricarei infectii. Regula celor doi litri de lichide pe zi (inclusiv ceaiuri, supe si sucuri naturale) este obligatorie iarna.
Fructe şi legume – oferă într-un mod sănătos vitamine şi minerale ce ne întăresc imunitatea. Amintiţi-vă regula cu legume de cinci ori pe zi. Includeţi în mesele dumneavoastră roşii, ardei, broccoli, varză de Bruxelles, morcovi, castraveţi, citrice şi mere. Cel mai bine e să le mâncaţi proaspete, dar pot fi şi înăbuşite. Nu uitaţi de usturoi întrucât are proprietăţi antibacteriene şi creşte imunitatea.
Vitamina C este fundamental necesara in perioada rece. Previne virozele si creste imunitatea organismului. Dar vitamina C nu este singurul supliment necesar. Iarna este vital un aport crescut de fier, zinc si magneziu. Iar toate acestea ajung in organism printr-o alimentatie bogata in legume si fructe. Zincul este un mineral necesar mai mult ca niciodata iarna. Acesta contribuie fundamental la stimularea imunitatii. Consuma carne, fructe de mare si legume verzi. Toate aduc un aport crescut de zinc. Trei nuci pe zi sunt suficiente pentru necesarul de magneziu si acizi grasi esentiali. Alunele sunt o alta varianta, dar nu mai mult de 20 de grame zilnic, ca sa nu cazi in extrema excesului de calorii. Nucile, alunele, migdalele sunt un excelent suport pentru piele si par, deosebit de afectate de vremea rece.
Proteine – iarna se recomanda ca in fiecare zi sa consumati proteine. Acestea provin in speial din carne si oua. Se recomanda carnea de pui, vita sau peste, insa evitati carnea de porc, chiar si pe cea macra, aceasta fiind bogata in molecule de grasime si toxine. Ouale reprezinta o veritabila sursa de proteine, fiind considerate alimente etalon, continand cea mai buna clasa de proteine: Clasa I. Se recomanda ca pregatirea oualelor sa se faca in asa fel incat albusul sa se prepare termic, dar galbenusul – sediul proteic si vitaminic din ou – sa ramana cat mai crud. Un exemplu ar fi ouale “ochi”. In fiecare zi trebuie sa consumati proteine pentru ca acestea sunt implicate in foarte multe functii esentiale ale organismului, cum ar fi secretia hormonilor care sunt structuri proteice, in reparatiile si regenerarile celulare, dar si in “confectionarea” anticorpilor – acestia avand tot o structura proteica.
Carbohidraţii complecşi – pe timpul iernii, jumătate din energie ar trebui să ne-o luăm din aceste substanţe. Carbohidraţii satisfac pofta de mâncare, sunt o sursă bună de energie, conţin fibre şi stimulează producerea de serotonină, care e un antidepresiv. Carbohidraţii complecşi se găsesc în special în pâinea integrală, orez maro şi orz. Ar trebui incluşi în două mese pe zi.
Carbohidraţii simpli – se găsesc în special în dulciuri. Satisfac pofta de mâncare pe termen scurt, dar, din păcate, îngraşă toţi, cu excepţia mierii de albine. Mierea are un impact sănătos asupra imunităţii noastre şi ne bine-dispune. Dacă nu există contraindicaţii la miere, un adult ar trebui să consume o linguriţă de miere în fiecare zi. O puteţi pune într-un ceai cu lămâie, dar nu trebuie ca acesta să fie foarte fierbinte, întrucât mierea îşi pierde proprietăţile nutritive valoroase la temperaturi de peste 40º C.
Alimente interzise
In aceasta perioada evitati pe cat se poate consumul produselor lactate cu un continut ridicat in grasime, deoarece acestea contribuie la dezvoltarea bacteriilor si virusurilor, deci implicit a infectiilor.
Chiar daca retetele cu multe ingrediente sunt mai tentante (de exemplu, tocanele), stomacului ii va fi foarte greu sa le digere, din acest motiv sunt recomandate combinatiilor simple de alimente. Partea pozitiva este ca astfel avem sansa de aprecim aroma fiecarui ingredient in parte!
Incercati sa reduceti consumul de sare si cafeina. Si nu in ultimul rand incercati sa evitati alimentele procesate, deoarece contin foarte multe E-uri si aditivi alimentari, si nu au nicio valoarea nutritiva.
De asemenea, nu consumati in exces alcool. De regula, consumul exagerat de alcool este asociat cu intoxicatiile alimentare!
0 Comments