Tipul de antrenament pe care il frecventezi (hipertrofie, forta , slabire, etc) dicteaza exact cum trebuie sa consumi carbohidratii inainte, dupa si chiar la ore distanta fata de antrenament.
Daca hipertrofia (cresterea in masa musculara) este principalul tau scop, si de obicei ai sub 12-10% procentaj de grasime pentru barbati , si 16% pentru femei (abdomenul tau ramane definit pe toata periada anului relativ usor), atunci esti foarte receptiv la insulina. Asta inseamna ca organismul tau poate suporta cantitati relativ mari de carbohidrati, intr-un mod regulat, fara sa te temi de acumularea de tesut adipos; cel putin pe termen scurt. Insa fiti cu bagare de seama, pentru ca rezistenta la insulina este un lucru cumulativ si se poate produce dupa ani de mancat tot ce dorim.
Consumul de carbohidrati influenteaza in mod direct neurotransmitatorul serotonina, din sistemul nostru nervos central. Serotonina are un efect de relaxare si calmare asupra creierului, ceea ce inseamna ca nu este indicat sa consumam alimente cu indice glicemic ridicat inainte de un antrenament unde dorim sa ne atingem potentialul maxim.
Insa tineti cont ca fiecare organism este individual, asa ca puteti experimenta pentru 1-2 saptamani, si puteti judeca singuri rezultatul.
Cand sa mananc Carbohidratii?
Pentru a-ti maximiza performanta fizica, consumul de carbohidrati trebuie facut in timpul si dupa antrenament (acest lucru nu este valabil pentru slabire). Sigur, puteti gasi pe internet studii ce spun ca nu conteaza cand consumam macronutrientii, insa majoritatea acestor studii sunt facute pe persoane sedentare, sau ce abia se antreneaza.
Indivizii bine antrenati ce doresc sa exceleze in ceea ce fac trebuie sa-si bazeze aportul de macronutrienti dupa antrenamente, pentru a grabi procesul de refacere.
Ce se intampla daca sunt gras?
Cea mai comuna cauza a obezitatii si acumularii de strat adipos, este consumul in exces a carbohidratilor. Multi oameni in aceasta situatie sunt sfatuiti sa consume carbohidrati „sanatosi” (cereale, legume, s.a.). Insa din experienta, acest lucru nu functioneaza. Un individ ce detine o cantitate mare de grasime aproape tot timpul o sa trebuiasca sa reduca aportul de carbohidrati (de orice fel), cel putin pentru o perioada de timp, pana cand capacitatea organismul de a utiliza eficient carbohidratii se va reseta (sensibilitatea la insulina).
Carbohidratii la micul dejun:
Contrar informatiilor traditionale, in majoritatea cazurilor NU este bine sa consumam carbohidrati la micul dejun. Acest lucru trebuie facut din mai multe motive:
In primul rand, cand ne trezim dimineata, principala sursa de energie a organismului este rezerva de strat adipos. Consumand carbohidrati, oprim procesul de catabolism asupra propriilor rezerve de grasime.
In al 2-lea rand, s-a dovedit stiintific ca un mic dejun bogat in proteine si grasimi imbunatateste concentrarea si capacitatile mentale.
Bineinteles, daca esti un individ cu procentaj de grasime foarte scazut, ce creste foarte lent in greutate, atunci o sursa de carbohidrati poate fi o idee buna in timpul micului dejun. Din pacate acest lucru se aplica in foarte putine cazuri.
Carbohidrati simpli
0 Comments