Alimente care combat astenia de toamnă

by Sep 23, 2014Uncategorized0 comments

Oboseala intensă şi prelungită, somnolenţa, stresul accentuat sau durerile de cap sunt simptome specifice asteniei de toamnă. Toate aceste manifestări pot fi însă combătute cu ajutorul unei alimentaţii adecvate.

Astenia de toamnă poate apărea la orice vârstă şi la orice persoană, însă cele mai afectate sunt femeile cu o viaţă activă şi stresantă. De cele mai multe ori, aceste simptome încep să apară în primele zile ale toamnei, când vremea începe să se răcească şi zilele se micşorează, dar uneori manifestările se pot prelungi până în perioada de iarnă. Cele mai bune alimente care combat astenia de toamnă sunt cerealele, legumele şi fructele, sucurile proaspete de legume şi fructe, mierea, ceaiurile de plante, carnea, laptele şi ouăle.

Dovleacul

Toare soiurile de dovleac au efecte uşor sedative asupra sistemului nervos, fapt pentru care sunt recomandate în dieta astenicilor. Dovleacul poate fi consumat copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate cu roşii şi castraveţi sau stors, sub formă de suc. Dacă vom consuma 50 de grame de seminţe de dovleac neprăjite pe zi ne vom asigura doza zilnică de 300 de mg de magneziu. Sucul de dovleac este un bun remediu. Amestecă 50 de ml de suc proaspăt de dovleac cu o linguriţă de miere şi simptomele asteniei se vor atenua. Atenţie! Dovleacul crud este contraindicat persoanelor cu gastrită, cu ulcer gastric sau cu diabet avansat.

Cerealele

Cerealele conţin vitamine şi minerale care ne oferă energia de care avem nevoie în această perioadă. Aşadar, se recomandă ca zilnic, la micul dejun să consumăm o porţie de cereale cu lapte sau cu iaurt.

Fructele

Consumă zilnic între 200 şi 300 de grame de fructe proaspete, portocale, lămâi, grapefruit, mere, pere, prune, struguri, banane, nuci sau gutui, deoarece sunt deosebit de eficiente pentru astenia de toamnă. Şi sucurile proaspete de fructe au proprietăţi tonice, fiind recomandate în această perioadă.

Legumele

Consumul zilnic de legume proaspete, precum varză, broccoli, morcovi, ţelină, vinete, ardei gras sau ridiche neagră are efecte benefice uimitoare pentru persoanele obosite, stresate, surmenate fizic şi psihic sau care suferă de insomnie.

Ciupercile

Prin conţinutul bogat de zinc şi vitamine din grupa B, ciupercile tratează excelent anxietatea, oboseala şi stresul. În plus, acestea conţin şi anumite substanţe care stimulează şi întăresc sistemul imunitar, pregătind astfel organismul pentru perioada de iarnă.

Carnea, laptele şi ouăle

Specialiştii au ajuns la concluzia că persoanelor care suferă de astenia de toamnă le lipseşte serotonina. Triptofanul este o sursă de serotonină şi se regăseşte în anumite alimente, precum carnea de curcan, albuşul de ou şi laptele. Şi carnea de vită este bogată în proteine şi fier, fiind un excelent adjuvant al asteniei de toamnă.

Mierea, polenul şi lăptişorul de matcă

Produsele apicole ne menţin psihicul într-o stare excelentă. Polenul şi mierea au o acţiune de tonifiere a organismului, sunt deosebit de revigorante şi aduc un aport important de energie. Lăptişorul de matcă este foarte recomandat pentru întărirea organismului. Acţionează ca un stimulent, tonifiază organismul şi este foarte eficient în stările de oboseală şi stres accentuat.

Ceaiul de plante

Ceaiul de sunătoare combate insomniile şi depresiile, fiind excelent în perioadele de astenie. Totodată, şi ceaiul de rozmarin ajută la combaterea oboselii şi a durerilor de cap, având un efect tonifiant.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The Future of Fitness, Best Fitness System in the world!

Health & Fitness For EVERYONE!

We are here to make people healthier and better striving for success worldwide! 

Learn What It Takes to Climb the Ladder … Step by Step Better!

Norbert Simonis

CEO & Founder, BODY TIME

BODY TIME X: Software pentru Afaceri All-in-One

BODY TIME X: Software pentru Afaceri All-in-One

Introducerea BODY TIME X: Sistemul Ultimate CRM și de Marketing pentru Creșterea și Scalarea Afacerii În peisajul digital rapid de astăzi, este crucial pentru afaceri să aibă un sistem comprehensiv CRM (Customer Relationship Management) și de marketing pentru a crește...

Joel

Joel

I began working out when I was 16 years old. I had no idea what I was doing when I first walked into a gym. I would only stay consistent for a few months at a time. As I got older I gained some experience and began to form basic technique while performing strength...

Join Now

Îndeplinește-ți obiectivele cu doar 20 de minute pe săptămână

Pachete flexibile de abonamente, potrivite pentru fiecare persoană în parte în scopul realizării obiectivelor de fitness    Alegeti Locatia Dorita

    FITNESS IN 20 DE MINUTE PE SAPTAMANA.

    Indiferent de orasul in care decizi sa te antrenezi primesti propriul antrenor personal, plan alimentar gratuit, evaluare corporala, echipament complet! Dureaza 20 de minute, timp in care poti arde pana la 700 de calorii! Slabesti intre 1 si 5 kg pe saptamana si iti tonifici musculatura rapid. Rezerva o sedinta de proba si antrenorii nostri te vor contacta in scurt timp pentru detalii suplimentare. Tranforma vara in una activa si fii in forma!

    INSCRIE-TE ACUM