Primăvara este anotimpul schimbărilor semnificative atât în jurul nostru, cât şi în propriul organism, de aceea alimentaţia este extrem de importantă.Dupa o iarna in care ai consumat mancaruri grele si grase, primavara este timpul sa-ti regandesti dieta si sa-i oferi organismului tau ragazul unei detoxifieri. In primul rand, vei renunta la alimentele care suprasolicita ficatul, organul care curata sangele si elimina toxinele. Bea multa apa cu lamaie si mananca migdale crude, nesarate, pentru a-ti alcaliniza corpul. Legumele cu frunze verzi sunt extrem de importante pentru activarea si hranirea ficatului. Fii atent la aportul de vitamine si minerale deoarece fluctuatiile de temperatura caracteristice inceputului primaverii aduc raceala, inflamatii ale gatului si alergii. Intareste-ti sistemul imunitar si vei combate cu succes bacteriile si virusurile. Nu uita sa-ti sprijini sistemul digestiv cu alimente bogate in fibre si cu acizi grasi esentiali.
Explozia de lumină, caldură, amestecul de parfumuri şi culori, miracolul învierii naturii se reflectă prin adaptarea propriului organism la aceste condiţii. Această adaptare are loc cu atât mai rapid în beneficiul nostru, cu cât suntem mai bine informaţi şi reuşim să aplicăm câteva noţiuni simple, la îndemână, pentru ca trecerea de la anotimpul rece la cel cald să nu ne dăuneze în vreun fel, ba dimpotrivă, să ne ajute.
Primăvara ne intampina cu fructe şi legumele de sezon care sunt înarmate cu un arsenal impresionant de vitamine, oligoelemente şi o serie întreagă de principii nutritive cu rol ţintit de fortificare, de creştere a rezistenţei organismului.
Ideal ar fi să folosim cât putem verdeţurile care cresc spontan imediat de cum dă căldura – urzica, bănuţeii, leurda. Acestea sunt alimente-medicament, folosite în preparate culinare, dar şi sub forme farmaceutice cu indicaţii pentru diferite afecţiuni. Toate aceste ierburi de primăvară au pe lângă rol vitaminizant, un rol depurativ, de detoxifiere, de drenare a căilor biliare şi urinare, de curăţare a pereţilor vaselor sangvine. Alte alimente cu rol de detoxifiere, eliminarea asteniei, vitaminizare ar fi urmatoarele:
– Spanacul care este bogat in fier, acid folic si calciu
-Salata verde, bogată în beta-caroten şi vitamina C
-Ridichea care are un conţinut ridicat de antioxidanţi, şi astfel devine aliatul împotriva cancerului
– Urzicile conţin un număr mare de aminoacizi, vitamina A, B2, C şi K, clorofila, săruri minerale, precum calciu, magneziu, fier şi siliciu, substanţe proteice şi acid folic.
Alimentele de primăvară refac rezerva de antioxidanţi şi întăresc sistemul imunitar. Medicii recomandă să includem în alimentaţia zilnică cel puţin unul dintre alimentele specifice acestui anotimp pentru a preveni apariţia asteniei, a anemiei şi a depresiei. Mai mult, verdeţurile de primăvară fortifică organismul, ajută la eliminarea toxinelor acumulate în perioada iernii şi reduc nivelul colesterolului. Aceste alimente sunt recomandate mai ales persoanelor care vor să slăbească, deoarece accelerează procesul de ardere a grăsimilor, fără a afecta sănătatea.
0 Comments