Regimul alimentar al pacientului suferind de cancer este planificat si abordat diferit, in functie de caz, stadiu de evolutie si terapie.
Bolnavii de cancer sunt printre cei mai expusi riscului de a dezvolta sindroame pluricarentiale ca urmare a procesarii inadecvate a nutrientilor adusi prin dieta. Acest deficit se datoreaza fie bolii in sine (in special in formele cu localizare digestiva), fie tratamentului (care poate fi chirurgical, chimioterapie sau radioterapie).
Modificarile de metabolism ce apar la toti bolnavii includ intensificarea ratei metabolismului bazal, precum si accelerarea arderilor calorice si epuizarii rezervelor energetice. Pentru a face fata acestor schimbari, organismul va avea nevoie de un surplus de calorii, altfel greutatea sa va scadea considerabil, masa musculara se va topi, instalandu-se o stare de astenie si apatie cronica. In cancer este afectat fiecare tip de metabolism in parte proteic, lipidc, glucidic cu depletia rezervelor energetice din tesutul muscular si adipos. Specialistii afirma ca scaderea ponderala ce insoteste boala apare ca rezultat al modificarilor patologice induse de cancer, dar si datorita instalarii unei stari de depresie psihica, urmare a aflarii si constientizarii diagnosticului, evolutiei si prognosticului.
Indicele care măsoară cât de acidă sau de bazică este o substanţă se numeşte pH, şi cu cât acesta are o valoare mai mare, cu atât acea substanţă este mai alcalină. Ideea alcalinizării organismului pentru vindecare este mai veche de un secol şi a fost pentru prima oară emisă de către un eminent biolog francez: Claude Bernard. El a hrănit cu carne animale care aveau o dietă vegetariană şi a observat după câteva zile că pH-ul urinei lor devenea tot mai acid, din cauza dietei carnivore. Tot el a observat, însă, şi că un pH acid al urinei favorizează apariţia infecţiilor renale şi urinare, formarea pietrelor, precum şi alte tulburări la acest nivel.
Trăim într-o lume în care ploile acide sunt ceva obişnuit, la fel ca băuturile acidulate din magazine ori ca omniprezentul acid citric din alimentele procesate industrial. Ceea ce mâncăm, ceea ce bem şi chiar cuvintele pe care le rostim sunt de foarte multe ori prea acide. Mulţi cercetători şi-au pus problema dacă nu cumva această lume… acidă care ne înconjoară conduce la bolile şi tulburările cu care ne confruntăm tot mai des. Iar studiile au arătat că, într-adevăr, excesul de aciditate din organism provoacă majoritatea îmbolnăvirilor, în timp ce curele de alcalinizare conduc la vindecare. Soluţia se află la antipod: dieta alcalină, despre care vom vorbi în continuare.
Ce este dieta alcalină
Este un regim alimentar destul de strict, în care 75% dintre alimente sunt puternic alcalinizante, restul de 25% făcând parte din aşa-numita categorie a alimentelor tolerate. Atenţie, însă, hrana din dieta alcalină nu are neapărat un pH alcalin, ceea ce contează este ca o dată ajunsă în organism şi digerată, ea să producă o reacţie alcalină. Alimentele care determină alcalinizarea sângelui, urinei, salivei ş.a.m.d. sunt cele foarte bogate în clorofilă, adică legumele verzi şi zarzavaturile. Astfel, clorofila este substanţa-cheie în tot acest proces de vindecare prin echilibrarea pH-ului organismului, ea fiind nu doar un alcalinizant, ci şi un detoxifiant şi antioxidant foarte puternic. Din categoria hranei tolerate, dar nu neapărat recomandate, fac parte fructele de toate felurile, tomatele, cerealele integrale, lactatele integrale, ciupercile. Iar o a treia categorie este cea a alimentelor strict interzise, din care fac parte, la loc de “cinste”, carnea şi toate preparatele din carne, băuturile acidulate, zahărul alb şi toate alimentele bogate în amidon.
Ce este recomandat să mâncăm în dieta alcalină
Alimentele bazice se consumă mai ales în stare crudă sau, eventual, gătite prin fierbere de scurtă durată sau la abur. Sunt recomandate majoritatea legumelor, mai ales cele verzi, şi toate zarzavaturile. Dintre legume se recomandă în mod special: varza albă, varza creaţă, varza roşie, broccoli, conopida, ceapa verde, usturoiul verde, prazul, dovleceii, castraveţii, ţelina, sfecla, anghinarea, sparanghelul. Apoi, nu trebuie să lipsească din alimentaţie salatele foarte bogate în clorofilă, cum ar fi cele obţinute din frunzele de spanac, de salată, de salată creaţă, de untişor, de urzici, de rucola sau de andive. Se mai recomandă în mod special zarzavaturile proaspete, adică ţelina şi pătrunjelul verde, mărarul, leuşteanul, năsturelul. Dintre fructe, cele mai bune sunt: merele, avocado, lămâile, lămâile verzi, grepfrutul, gutuile, cireşele, pepenele galben şi cel roşu.
Alimente tolerate
Sunt un fel de alimente “neutre”, care nu influenţează nici pozitiv şi nici negativ organismul. Din această categorie fac parte tofu, hrişca, legumele şi cerealele germinate, uleiurile extravirgine, peştele, nuca de cocos, floarea-soarelui, usturoiul şi ceapa ajunse la maturitate, ghimbirul, mazărea, dovleacul, cele mai multe dintre nuci şi seminţe, laptele de nuci şi seminţe, laptele de nucă de cocos, rădăcinile de legume (pătrunjel, morcov, păstârnac). Tot alimente tolerate sunt şi caisele, zmeura, piersicile, perele, smochinele proaspete, dar şi unele lactate foarte simple, cum ar fi laptele nefiert, iaurtul, chefirul, brânza de vaci, soiurile de brânză nefermentată în general.
Alimente strict contraindicate
Sunt cele care produc un pH acid în organism şi care vor fi excluse pe timpul dietei alcaline. Acestea sunt: carnea, ouăle, făina albă, ciupercile, oţetul, zahărul, mierea, cerealele, drojdia de bere, fructele dulci, produsele fermentate, alunele, brânzeturile fermentate sau maturate, acidul citric (lămâile proaspete sunt bune!), fructele uscate sau confiate, roşcovele, cacao, ceaiul (verde sau negru), cafeaua, îndulcitorii, pâinea (poate fi consumată puţină şi doar dacă este făcută fără drojdie şi nedospită), ovăzul, secara, cartofii care au stat în depozit, alcoolul, alimentele preparate la cuptorul cu microunde sau îndelung preparate termic.
Hidratarea
În dieta alcalină, hidratarea este foarte importantă, ea făcându-se în proporţie de peste 70% cu apă simplă sau apă cu lămâie. În rest, pot fi consumate sucurile alcaline, obţinute din legume, dar şi ceaiurile de plante, cum ar fi busuiocul, menta, roiniţa, muşeţelul, cimbrişorul, socul sau măghiranul. Apa trebuie să aibă neapărat un pH mai mare decât 7 (deci cât mai alcalin), de aceea este recomandat să luaţi ape minerale care au inscripţionate pe etichetă pH-ul. Dintre apele noastre minerale sunt recomandate doar cele plate (cele carbogazoase vor fi excluse din start), cum ar fi: Dorna, Herculane, Borsec, Izvorul Alb, Keia, Bucovina, Devin – toate au pH-ul peste 7. Pentru tratarea apei de la robinet există în comerţ şi aparate care reţin impurităţile (clor, mâl, nitriţi, nitraţi) şi măresc pH-ul apei.
Efortul fizic
Alături de consumul alimentelor şi al apei alcaline sunt recomandate şi exerciţiile fizice, la o intensitate destul de mare, aşa încât să producă transpiraţie. De ce? Pentru că transpiraţia din timpul efortului ajută la eliminarea reziduurilor de metabolism acide, reducând totodată stresul oxidativ şi crescând pH-ul sângelui. Exerciţiile fizice (alergarea, mersul în pas rapid, fitnessul, aerobicul, gimnastica la domiciliu) vor fi făcute în haine de bumbac, simple, care să absoarbă foarte bine transpiraţia şi apoi să poată fi spălate la temperaturi înalte, fără a fi deteriorate. Efortul fizic trebuie să fie intens, sistematic, dar nu dus la extrem. La sportivii de performanţă, care fac eforturi foarte intense sau îndelungate, s-a observat că sângele şi ţesuturile capătă un pH foarte acid. Mai mult, organismul chinuit de supra-efort consumă cantităţi uriaşe de vitamine şi de alţi anti-oxidanţi, lăsând organismul fără protecţie în faţa proceselor oxidative. Aşadar, reţineţi: efort sistematic, intens, dar cu măsură, pentru că orice exces se dovedeşte a fi dăunător.
Efectele curei alcaline asupra sănătăţii
Regimul alcalin este printre cele mai eficiente terapii contra unui număr impresionant de boli. Mărturisesc faptul că, personal, nu am avut foarte multă încredere în acest regim la început, dar nu am putut să nu îi constat eficienţa în cazuri grele, cum ar fi cele ale bolnavilor de cancer, ale celor cu hepatită virală de tip B sau C, ale femeilor cu fibroame, adenofibroame sau cu ovare polichistice. Merită menţionat şi faptul că acest regim este un adevărat miracol în cazurile infecţiilor recidivante sau rezistente la tratament, cum ar fi candidozele, cistitele, virozele de tot felul, infecţiile respiratorii bacteriene. Toate indiciile arată că acest regim este un puternic stimulent şi reglator al imunităţii, reeducând organismul să se apere singur în faţa agenţilor microbieni.
Un studiu de mare amploare ce priveste nutritia și modul cum influnețează aceasta apariția și evolutia diferitelor tipuri de cancer îl reprezintă studiul lui Dr. T. Colin Campbell denumit ” Studiul China”. Dr.Campbell a descoperit în urma numeroaselor experimente de laborator pe soareci experimentali, că proteina este principalul nutrient care hrănește și susține evoluția celulelor canceroase. O atenție deosebită a acordat proteinei de origine animală, adevăratul element ce susține orice tip de carcinogen, în timp ce proteina vegetală nu influențează negativ starea de sănătate ci din contră.
În special cazeina, nutrient ce reprezintă 87% din proteina din laptele de vacă, a demonstrat că prezența acesteia în alimentație sporește și accelerează dezvoltarea și răspândirea focarelor de cancer în organism. Rezultatele au arătat că aportul ridicat de fibre era consecvent asociat cu rate mai scăzute ale cancerelor de rect şi colon. Aportul mai mare de fibre era, de asemenea, asociat şi cu niveluri mai scăzute ale colesterolului sanguin.
Alimentele de origine vegetală sunt asociate cu niveluri mai joase ale colesterolului sanguin; alimentele de origine animală sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale colesterolului sanguin. Alimentele de origine animală sunt asociate cu rate mai mari ale cancerului de sân; alimentele de origine vegetală sunt asociate cu rate mai mici ale acestuia. Fibrele şi antioxidanţii din plante sunt asociaţi cu un risc mai scăzut pentru cancerele tubului digestiv. Dietele pe bază de plante şi un stil de viaţă activ au ca rezultat o greutate sănătoasă, oamenii putând în acelaşi timp să fie bine dezvoltaţi şi puternici.
Tipuri de alimente |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
In concluzie, cauzele aciditatii sunt reprezentate de:
– Dieta acida (explicata pe larg in tabelul anterior).
– Emotii negative
– Alimente incompatibile. Chiar si cele mai alcaline alimente pot genera aciditate daca sunt consumate impreuna cu alimente incompatibile.
by Robert Murariu
0 Comments